Към първа част на статията

Говорене

Детето на 15 месеца се учи да влага изразяване в това, което казва, следвайки вашия модел на комуникация. Ще се опитва да повишава интонацията си, когато задава въпрос, и ще използва в голяма степен невербална комуникация – ще използва ръцете си, за да допълни това, което казва.

В тази възраст детето може да показва предпочитания към определена дума – не. С израстването и самоутвърждаването на вашето дете употребата на думата „не“ ще се увеличава. Добра практика е когато говорите с него, да намалите шансовете да каже „не“, променяйки формулировката на вашето искане. Например, вместо да кажете „Не, не ходи там.“, можете да опитате „Бих предпочел/а да играеш тук“.

Капризи към храната

Обикновено капризниченето при хранене и периода 1-3 години, често вървят ръка за ръка.

Ако вашето дете предпочита да яде само едни и същи храни при всяко хранене, опитайте да му давате нови, като ги добавяте към любимите му. Например, добавете накълцани моркови към вече предпочитаните картофи или грах. Тогава чинията ще му изглежда позната и има по-голяма вероятност да ги изяде.

Ако вашето дете откаже дадена храна, не го насилвайте да я изяжда. Изчакайте седмица или две и отново опитайте. Опитайте се да не се притеснявате от нежеланието на вашето дете да яде определени храни. Част от нормалното му развитие е да се отнася подозрително към нови вкусове и текстури. Старайте се да му предоставите разнообразно меню, което да му набавя необходимите хранителни вещества за правилен растеж. Но дори и при по-ограничена откъм разнообразие диета, изследванията показват, че малките деца почти винаги получават нужните им хранителни вещества. Тъй като повечето деца израстват от фазата на капризничене сравнително бързо и се приучават да ядат редица храни. Ако все пак имате някакви притеснения за диетата на вашето дете, се обръщайте към педиатъра си.

Проблеми със зъбите

Често срещано е. На тази възраст проблемите със зъбите се причиняват от появата на кътниците. Те са големи и с тъп връхи им отнема известно време, за да пробият повърхността и да израснат, което прави болезнен и неприятен този период за вашето дете.

Нежният натиск с нещо хладно често е най-добрият начин за облекчаване на възпалените венци на вашето дете. Можете просто да разтриете венците с измит със студена вода пръст. Често срещано е детето да загуби апетита си, когато му растат зъби. Охладените храни, като кисело мляко или плодови пюрета, могат да успокоят венците му и да затова да ги предпочете. Все пак не прекалявайте, храната трябва да е охладена, но не твърде студена.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com