На майките винаги им се струва, че времето лети неусетно и детето им расте с неимоверни темпове и всеки нов месец от неговото развитие предоставя нови предизвикателства. Всяко дете се развива със собствено темпо, но ето няколко ориентировъчни момента, свързани с бебето на 15 месеца:

Какво може да направи детето на 15 месеца

На тази възраст вашето дете вече може да се справя доста добре с ходенето, макар и все още да губи равновесие и да пада от време на време. Обичайно е да обича да бута, дърпа или носи различни играчки, докато е в движение. Когато не използва помощна играчка за прохождане, детето ще може да запазва равновесие, протягайки ръце.

През този период детето ще може уверено да стои изправено на крака, да се наведе, за да вземе любимата си играчка. Ако имате стълби в дома си, детето ви може да обича да се катери по тях.

Игри

Около възраст от 15 месеца вашето дете ще се радва на малки и големи играчки в еднаква степен. Макар все още да обича големи играчки и предмети, които могат се натискат, дърпат или въртят, умението на вашето дете да се концентрира ще се повишава и също толкова голям интерес ще представляват и по-малките играчки. През част от времето детето ще започва само да си търси и да открива начини, с които да се забавлява дори, когато не сте наоколо.

Нещата, които носите в чантата си, като ключове, моливи, червила или телефон, ще бъдат особено очарователни за вашето малко дете. Децата обожават да подражават на родителите си и то осъзнава, че те са важни за вас, и ще иска да ги разглежда, да ги опипва или да ви помага да ги подредите.

За да избегнете това детето да рови в чантата ви и да взима нещата, които му харесват може да вземете някоя ваша стара чанта и в нея да съберете играчки на детето, които наподобяват вашите вещи – пласмасови ключове, детски или стар портфейл, малък тефтер, гребен или подходящо за деца огледало. Тъй като вие държите на вашите вещи, то ще приема и тези заместители със същото внимание и грижа.

Има много други начини да задържите заети ръцете на малкото дете повече от минута. Например, може да напълнете коша за пране с нечупливи предмети с безопасни ръбове, като пластмасови купички или кутии, капаци, дървени лъжици или други големи прибори. Детето ще харесва усещането, че взима предмети, които имат приложение или които вие употребявате, и ще се опитва да намери начин да ги използва.

В тази възраст вашето малко дете ще започне все повече да се интересува от последиците от неговите действия. Например, докато играе, ще хвърля играчки на земята, наблюдавайки къде падат.

Концентрация

Тъй като концентрацията му се подобрява, вашето дете ще се наслаждава да прекарва повече време притиснато до вас. Това е чудесен момент да извадите няколко познати и любими книги и да общувате с него. Помолете да посочи какво вижда на снимките, като се придържате към прости въпроси, на които детето може да отговори. Децата обичат да показват това, което знаят. Ако го затруднявате прекалено, може да изпита раздразнение и да започне да свързва тези моменти с негативно преживяване.

Към втора част на статията

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com