Калцият е жизнено важен елемент за човешкото здраве. Може да се набавя от разнообразни хранителни източници, както и при необходимост от някои хранителни добавки.

Калцият играе важна роля в много от основните функции на организма – тялото се нуждае от калций за кръвообращението, движението на мускулите и производството на хормони. Калцият още помага за преноса на информация от мозъка към други части на тялото.

Калцият е основен за здравето и силата на зъбите и костите. Ако не приемате достатъчно калций с храната, тялото го извлича от костите и може да навреди на здравето им.

Тялото не произвежда калций

Човешкото тяло не произвежда калций и затова трябва да си го набавите от храната. Намира се в богато разнообразие от храни, като:

 • млечни продукти
 • тъмни зеленолистни зеленчуци – спанак, броколи
 • бял боб
 • морски продукти
 • ядки
 • храни с добавен калций – сокове, млека или овесени ядки

Вижте повече за още източници на калций

Ако не можете да приемате достатъчно калций с храната, има и хранителни добавки съдържащи ценния минерал. Задължително се консултирайте с лекар преди да ги включите в менюто си.

Нуждаете се от витамин D за усвояването му

Tялото се нуждае от витамин D, за да усвоява калций. За да осигурите на тялото достатъчно от необходимия минерал се уверете, че менюто ви освен богати на калций храни, съдържа и витамин D – жълтъците, дроб от треска или някои риби са добър източник на витамин D.

Осигурявайте си достатъчно слънчева светлина – кожата произвежда витамин D когато е изложена на слънце. По-тъмната кожа произвежда по-малки количества витамин D.

Прием

Дневният прием на калций варира според възраста. За възрастните се препоръчва той да е около 1000 mg, като за бременните и кърмещи жени, както и при тези над 50 години, се препоръчват 1200 mg.

 • За деца от 0 до 6 месеца – 200 mg
 • За деца от 6 до 12 месеца – 250 mg
 • За деца от 1 до 3 години – 700 mg
 • За деца от 3 до 18 години – 1000-1200 mg
 • Над 18 години – 1000 mg

Липсата на калций може да доведе до проблеми с костите, предразположеност към счупвания, както и остеопороза в по-късна възраст. Калцият е много важен за растежа и развитието на децата. Децата, които не приемат достатъчно калций може да развият дефицит на растежа или други заболявания.

Прекаляването с калций

Kакто при всеки хранителен елемент е важно да се приемат правилните количества. Твърде много калций може да има неприятни странични ефекти. Често срещани симптоми са запек, газове или подуване. Може да се увеличи и риска от образуване на камъни в бъбреците, а в редки случаи и до хиперкалциемия.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com