Всяко дете се развива със собствени темпове, но има определени моменти, които са обичайно срещани децата, с наближаването на втория му рожден ден.
Например около възраст 21 месеца, обичайно за вашето дете най-вероятно ще е да пренарежда, да помага с домакинската работа или да подрежда собствените полета за игра. В този период децата обичат техния малък свят да бъде подреден по начин, по който знаят какво предстои.

Изградете рутина

Децата на тази възраст обичат да знаят какво да очакват. Ако детето има изграден модел за деня си, то ще се чувства по-спокойно и по-сигурно. Затова се опитайте максимално да спазвате определено време за хранене, къпане или лягане.

Установената рутина на детето ви ще улесни и вашето ежедневие. Ако вашето малко дете знае какво предстои, може да очаквате по-малко съпротива от него и по-лесно изпълнение на ежедневните грижи като къпане или преобличане.

Наличието на рутина ще му помага да развива собствените си умения. С ваша помощ ще може да успее да облече част от дрехите си, да измие и подсуши ръцете си или да си измие зъбите. Детето ще свиква да прави това в предвидимо за него време всеки ден и това ще му помогне да упражнява едни и същи действия и да свиква с тях.

С наближаването на втория си рожден ден, вашето дете обичайно ще може да съблече и да облече някои от дрехите си. Свободните тениски, якета и пижами дрехи, ще са му най-удобни, за да упражнява това умение.

Не е нужно да отивате в крайности и да сте прекалено с строги с дисциплината при спазването на дневния график. Старайте се нещата се случват в почти същия ред и в сравнително едно и също време всеки ден. Детето няма да загуби чувството на рутина от един ден отклонение от установения режим.

Безопасност

Децата на тази възраст вече ходят все по-уверено и едно от любимите им занимания е да тичат наоколо. Вашето малко дете ще иска да изпробва нови за него физически предизвикателства през цялото време. Това означава, че ще трябва да сте нащрек относно неговата безопасност. То ще използва мебелите като игрална площадка, ще се катери или слиза от дивана без ваша помощ.

Няма как да го наблюдавате всяка минута от деня, така че вместо това се опитайте да елиминирате максимално потенциалните опасности. Подсигурете рафтове с книги, етажерки или други мебели, които могат да паднат ако детето се катери по тях. Обезопасете прозорците, така че дето да не може да ги достига или отваря, но се уверете, че вие все пак можете лесно да ги отворите при нужда.

Игри

Каквито и играчки да купувате за вашето малко дете, уверете се, че са подходящи за възрастта му. Повечето играчки имат стикер за препоръчителна възраст. Той е съобразен с безопасността на играчката за детето ви, а не непременно с етапа от неговото развитие. Така че може да му купите играчка и да откриете, че на детето ви му трябва още малко време, за да извлече максимума от нея, или пък че вече я е надраснало и тя не представлява интерес за него. Вие най-добре го познавате и можете да подберете най-подходящите.

Ето няколко идеи, за да започнете:

  • играчки, които позволяват на детето да играе ролеви игри като детски телефон, домакински прибори за игра, стари ваши дрехи за обличане, коли, кукли и др.
  • блокчета от всякакъв вид, подходящо за възрастта му лего с големи елементи
  • триколки, топки или други, които да насърчат неговата физическа активност
  • детски барабани или други музикални инструменти
  • подходящи книги – детето ви никога не може да има твърде много

Към втора част на статията

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com