Към първа част на статията

Пристъпи на избухливост

Най-доброто нещо, което можете да направите ако детето ви изпадне в пристъп на ярост е да запазите хладнокръвие, да останете близо до него и да изчакате чувството му на неудовлетворение да премине. Не го пренебрегвайте, тъй като това може да засили неговите пристъпи на истеричност.

Повечето малки деца се нуждаят само от прегръдка и рамо, на което да поплачат, за да се чувстват по-добре. Понякога може да се наложи да бъдат разсеяни от друга дейност или играчка.

Ако сте на обществено място или в нечия къща, заведете малкото си дете на тихо място. Седнете заедно, докато вашето малко дете се успокои.

Голяма част от развитието на вашето малко дете е отстояването на волята му. Понякога детето може да поиска нещо, което дори не иска, само за да види дали има достатъчно сила, за да го получи. Може да настоява да прави точно това, което сте му казали да не прави, или да се хвърли на пода в пристъп на нервност, ако не се справя с някоя задача.

Опитайте се да запазите спокойствие. Това е част от нормалното развитие на вашето дете. Може дори да погледнете с чувство за хумор над някои от исканията на вашето дете.

Все пак вие най-добре познавате детето си и можете да прецените кога зад тези пристъпи се крие желанието му за надделяване над вас и кога наистина го тревожи нещо. Децата в тази възраст все още не могат напълно да осъзнаят или да ви обяснят емоциите си и това може да ги изнерви и направи избухливи. Затова винаги е важно да подхождате със спокойствие, за да може детето да се чувства сигурно около вас.

Не иска да яде нови храни?

Бъдете търпеливи. Постепенно предлагайте нови храни в малки количества. Вашето дете може да не харесва текстурата, цвета или вкуса на някои храни в началото и това може да е причината да твърди, че не харесва храна, която никога не е опитвало.

Напълно нормално е да опита нова храна много пъти, преди да се научи да я харесва, така че продължете да му я предлагате. Особено ако е полезна за неговото развитие. Проучвания показват, че някои малки деца трябва да опитат нова храна повече от 10 пъти, преди да я приемат в менюто си.

Вашето дете ще отказва допълнителна храна, когато се нахрани. Ако то расте и се развива нормално, това значи, че яде правилното количество храна за собствените си нужди. Ако се притеснявате от придирчивото му, се консултирайте с педиатър.

Как да насърчите малкото си дете да се храни добре?

Похвалете вашето малко дете, когато се храни добре. Децата обичат вашите похвали. Ако обръщате внимание само когато не яде, може да започне да отказва храна, само за да привлече вниманието ви.

Ако детето не яде много на едно хранене, приемете, че му е достатъчно. Не настоявайте да довърши всичко в чинията си и не се опитвайте да го дохраните с лъжица с това, което е останало. Това може да го накара да изпитва тревожност и да развие негативно отношение към храната. Освен това може да го насърчи да яде повече, отколкото има нужда. В тази възраст децата все още се учат да осъзнават собствените си потребности. Това включва и да познават кога са сити. Най-добре е просто да вземете недоизядената храна без да казвате или показвате разочарование или упрек.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com