Злоядото дете

Злоядото дете е обичайно явление след първата година. Това е свързано с растежа и развитието на детето. През първата година децата ядат много, защото растат повече. За една година детето утроява своето тегло.

В периода една до две години, растежа се забавя и наддаването е само една трета от теглото на детето при навършена една година. Децата израстват повече на височина и използват натрупаните бебешки мазнини за енергия. За родителите може да изглежда, че детето отслабва и да се притесняват, че не се храни добре.

Освен това има промени в емоционалното и двигателното развитие на малкото дете. То ходи, тича, скача и не се задържа на едно място. На детето не му е интересно да стои и да се храни. То е заето да изследва.

Най-добрият режим на хранене в този период са похапванията, хранене на често с малки количества. В този период детето развива и умението да хваща с палец и показалец, което използва при хранене. То хваща малки парченца от храната и може да се храни само от купичка или табла.

Хранителните навици на малкото дете са непостоянни

Единият ден може да се храни добре, на следващия да отказва храна. Днес може да харесва зеленчуци, утре да ги откаже. Това хаотично хранене е нормално. Ако родителя си даде сметка какво е изяло детето за седмица или месец, ще установи, че всъщност, то се е хранило доста балансирано.

Малкото дете се нуждае от 1000 до 1300 калории дневно. Когато правим оценка как се храни детето, е добре да имаме предвид цялата седмица, а не ден за ден. Един ден то може да не хапне почти нищо, но да навакса на следващия ден.

Каква е ролята на родителите при хранене?

Отговорността на родителите при всяко хранене води до голямо напрежение. Колко яде детето, какво яде, дали си изяжда всичко, създава усещане за вина и провал у родителите.

Ролята на родителя е да пазарува правилните храни, да ги приготви по здравословен начин и да ги предлага на децата по актрактивен начин, така че да имат интерес да се хранят.

След това колко ще изяде, дали ще яде изобщо е отговорност и решение на детето. Това намалява много напрежението при хранене. Ако родителите са отпуснати и се наслаждават на семейното хранене, децата също се отпускат и се хранят по-добре.

Разбира се това означава, да се намери баланса между това да се притискат децата да се хранят или да не им се обръща никакво внимание за това. Децата имат нужда от известно насърчение, но храненето насила не води до резултати. Само създава излишно напрежение.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com