Децата обичат простите неща и да има предвидимост. Обичайно е да са придирчиви към храната и често не искат да пробват нещо ново, защото не го познават. Обичайно е и родителите да водят битка да придумат детето да се храни, както те смятат.

Често се стига до това детето да яде 3-4 неща, обикновено въглехидрати и тестени храни или млечни продукти. Непълноценният хранителен режим води до редица дефицити на витамини и минерали, до по-често боледуване и инфекции, и съответно прием на антибиотици. След поредния антибиотик, няколко дни или седмици детето е отново болно. Така се създава порочен кръг и се стига да свръх употреба на тези лекарства.

Какво да направим? Как да накараме злоядото дете да се храни разнообразно? Това обикновено включва промяна на начина на хранене на цялото семейство. Идеята не е да карата детето насила или да го придумвате, защото това не дава резултат. А да имате вкъщи само здравословна храна. Децата да се хранят с това, което е на разположение. Това не значи че ще гладуват, просто ще им трябва малко време да се приспособят.

Родителите от страх, че детето не се храни, се предават и предпочитат да дават не толкова полезна храна. Но ако у дома имате само полезна храна, все някога детето ще се престраши да я опита. Не трябва да се отказвате да предлагате определена храна. Изследователите казват, че колкото по-рано се консумира в живота една храна, толкова тя ще бъде по-харесвана. Има изследване, което показва, че родителите се отказват на петия опит на предлагане на една храна, докато на децата са нужни от осем до петнадесет опита да приемат нова храна като позната.

Усилията, похвалите и показването колко ви харесва дадената храна, са по-работещи от принудата и подкупите. Вкусът се възпитава у децата, и е факт, че най-много харесваме тези храни, с които сме хранени като малки. Така, че децата хранени със здравословна храна, е много вероятно да продължат да я консумират и като възрастни.

Важно е да се храните с такава храна, каквато искате децата ви да консумират. Ако налагате ограничения на децата, но самите вие не ги спазвате, това няма да проработи. Децата гледат какво правите, а не какво казвате. Ако искате да ядат плодове и зеленчуци и вие трябва да го правите. Ранното въвеждане на разнообразие от плодове и зеленчуци е важно, за да свикне детето да се храни с тях.

Децата имат малки стомаси и затова се хранят по-често, важно е да имат на разположение здравословни храни за междинни похапвания като плодове, зеленчуци, семена. Избягвайте всякакви преработени храни като бисквити, крекери, солети, чипсове и др. както и плодови напитки.

Не принуждавайте децата да се хранят, за да могат да развият правилни сигнали за глад и ситост. Повечето деца отказват храна когато не са гладни. Като ги учим да хапнат още една хапка, като ги придумваме и изкушаваме, ги учим да пренебрегват сигналите на тялото си и да преяждат.

Когато консумираме качествена растителна храна, богата на фибри и микронутриенти, рецепторите в храносмилателния тракт, регистрират че сме погълнали достатъчно храна. И обратно преработената и изкуствена храна, която е богата на калории но бедна на полезни вещества, ни залъгва и сме склонни да преяждаме.

Статията подготви: Мирослава Делчева, класически хомеопат, член на управителния съвет на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com