Желязото е жизненоважен минерал за децата. Той е нужен за производство на хемоглобина, който се съдържа в червените кръвни клетки и който пренася кислорода в тялото. Недостигът на желязо е много опасен за малките деца.

Ако липсва желязо, червените кръвни телца не се образуват адекватно и тъканите и органите не се снабдяват с достатъчно кислород. Това е важно за правилния растеж и развитие във всяка една възраст.

Ако бебето има дефицит на желязо, се наблюдава изоставане и забавяне в растежа, както и в когнитивното и поведенческо израстване.

През първите шест месеца бебетата имат достатъчно запаси от желязо, както могат и да абсорбират желязо от кърмата. Ако майката има анемия и недостиг на желязо, трябва да се проследи дали бебето няма дефицит.

Със започване на захранването е важно да се въведат храни богати на желязо, за избягване на риск от анемия. Това могат да са зърнени каши, обогатени с желязо. Макар, че се препоръчва захранването да започне със зеленчуци и въвеждане на месно пюре.

Препоръчителното количество желязо за децата на възраст 6-12 месеца е 11мг/дневно. Симптомите, които насочват за анемия са умора, бледа кожа, раздразнителност, намален апетит, гадене, световъртеж и др.

Може да въведете още в първия или втория месец от захранването пюре с месо и да редувате с жълтък. Месото е богато на протеини, желязо и цинк, които са по-лесно усвоими. Препоръчителни за бебетата са диетични меса като пилешко, пуешко, телешко, заешко, агнешко.

От растенията желязото се усвоява в по-малка степен. За да се подобри това се препоръчва да се консумират заедно храни богати на желязо и на витамин Ц – като плодове и зеленчуци. Богати на желязо са зеленолистните растения като спанак, коприва, кейл, елдата, бобовите храни и др.

Избягвайте да се консумират заедно храни, съдържащи желязо с богати на калций храни, като мляко и млечни продукти. Това е важно, тъй като се нарушава абсорбцията на желязо от храната.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com