Приготвянето на храна вкъщи може да е приятна дейност за цялото семейство и да е здравословно без да коства много време и усилия. С добро планиране на времето за пазаруване и готвене, може да имате вкусна и полезна храна, без това да ви напряга и стресира излишно.

Когато избирате плодове и зеленчуци, гледайте да са сезонни и местни, защото колкото са по-свежи и пресни, толкова полезните вещества са повече, а при транспорта от по-далечни места се губят тези полезни качества. Вносните плодове и зеленчуци, които се берат зелени и се транспортират дълго, нямат много ползи за организма.

Избирайте български плодове и зеленчуци, по възможност органични от фермерските пазари, екологични ферми или собствено производство, това важи особено за малките деца, които имат нужда от качествена храна с висока стойност. Органичната храна освен, че няма пестициди, ГМО, антибиотици и хормони, има повече витамини, минерали и микроелементи.

Ако ви е трудно да си набавяте органична храна, е важно да имате предвид, че някои плодове и зеленчуци могат да се консумират и при стандартно отглеждане с по-малък риск за здравето като зеле, патладжан, диня, пъпеш, сладки картофи, карфиол, киви, грейпфрут, ананас, грах, лук, авокадо.

Други обаче е добре да са органични във всички случаи, заради по-големия риск от токсичност като праскови, ягоди, ябълки, нектарини, чушки, спанак, кейл, картофи, грозде, целина, краставици, домати, череши и др. Важно е да измивате добре плодовете и зеленчуците, и да обелвате кората им, когато не са от биологично земеделие.

Ядките са много полезна храна, тъй като са богати на добри мазнини, но са трудно смилаеми. Те е добре да се консумират сурови вместо печени, за да се запазят всички добри вещества в тях. За по-добро усвояване и храносмилане е добре ядките да се накисват предварително между 6-10 часа преди консумиране. За малките деца е добре ядките да са смлени, за да не се задавят.

Зърнените храни знаем, че са по-полезни когато са пълно-зърнести, тъй като съдържат фибри, витамини и минерали. Но пълно-зърнестите храни са трудно смилаеми особено за малките деца и бебета. Затова преди да сварите елда, киноа, амарант, ориз или просо е добре да ги накиснете предварително във вода с добавена киселина – ябълков оцет, лимонов сок или суроватка. Накиснете от предния ден или поне за 7-8 часа. След това изхвърлете водата и сварете добре зърната.

Бобовите храни също са по-трудно смилаеми. Ако имате стомашен дискомфорт след бобови храни е много вероятно да не са добре приготвени. Те изискват по-дълго предварително накисване. Ако червата не могат да се справят с храносмилането, неразградените молекули преминават в дебелото черво и стават храна на бактериите, при което се получават газове.

Добре е да накисвате бобовите култури предварително от предния ден във вода и 2-3 суп. л. киселина, както зърнените. След накисване измийте добре и изхвърлете първата вода при варенето.

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com