Суровите храни се смятат за по-полезни и по-богати на витамини, минерали, ензими и други фитонутриенти. Но капацитета на различните хора за сурова храна е различен. Това важи за малките деца и бебета, които имат все още деликатен стомашно-чревен тракт, важи и за хората със заболявания и по-възрастните. Всички те не могат да се справят с много сурови храни.

Суровите храни съдържат повече фибри, които захранват чревните бактерии и подобряват подвижността на червата, но са трудно смилаеми, освен това съдържат и антинутриенти. За бебета при захранването в първите месеци е добре зеленчуците и плодовете да са термично обработени – на пара за по-добро приемане. Единствено банана и авокадото са изключение, те могат да се дават и сурови.

Постепенно със захранването може да се добавят повече сурови плодове и зеленчуци. Добре е зелено-листните зеленчуци като спанак, коприва, кейл и др. да са термично обработени за няколко минути, за да се неутрализират оксалатите. Както и зърнените и бобовите храни да са предварително накиснати и добре сварени.

Най-запазващият начин на готвене е варенето на пара в специален уред или в тенджера с кошница за варене на пара. Може да използвате и варене и печене, когато не е удачно варенето на пара, но избягвайте пърженето. Други щадящи начини са използването на уред за бавно готвене и дехидратор.

Спазвайте добра хигиена когато готвите вкъщи. Измивайте добре продуктите на течаща вода. Използвайте различни дъски за рязане на зеленчуци и месо, за да няма пренос на бактерии.

Съхранявайте храната в стъклени съдове в хладилника, вместо в пластмасови. Това е важно т.к. пластмасата съдържа съставки, които имат роля в раковите образувания. Това важи и за пластмасовите бутилки, вместо тях използвайте стъклени.

Най-добрият вариант е да готвите редовно и храната да е прясна, но ако нямате възможност замразяването е добър начин за запазване на качествата на храната. Не претопляйте една храна повече от един път.

В началото на захранването може да замразявате пюрета за бебето от различни зеленчуци в малки съдове, така че после да стоплите само малко количество. Може да използвате вакуумиране за многокомпонентните ястия – супи, яхнии и др. При него горещата храна се налива в бурканчета на винт, след което бурканите се обръщат с дъното нагоре и се оставят да изстинат. При това капачките вакуумират и се слагат за съхранение в камерата или фризера.

Имайте предвид, че при охлаждането на сготвената храна, в нея започват да се развиват микроорганизми. Колкото е по-бавно охлаждането, толкова повече бактерии се образуват. Затова е по-добре да се използва шоково охлаждане в ледена вода, или да се изнесе храната навън през зимата, както и може да се разсипе в по-малки съдове за да се ускори процеса.

При размразяването е същото, колкото е по-бавно повече микроби се развиват. Затова размразявайте с гореща вода или във фурната, а не  на стайна температура. Избягвайте да използвате микровълнова печка, т.к. има негативни ефекти върху здравето.

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com