Бременността е прекрасен период за жената, в който се случва чудото на зараждането на нов живот. Макар че може да има редица неразположения и не толкова приятни усещания, за много жени това е чудесно време, в което да се наслаждават на растящия живот в себе си, да се грижат повече за тялото и емоциите си и да бъдат обгрижвани от семейството.

Бременността днес се проследява редовно от акушер-гинеколога, имаме съвременна техника за ранна диагностика на проблеми и заболявания. Дори прекалено много се проследява и забравяме, че това е един естествен процес, в който природата и тялото на жената си знае много добре работата.

Кои са важните моменти през бременността от холистична и медицинска гледна точка?

Балансирано хранене

Бременността не е оправдание да си хапваме всичко, въпреки засиления апетит и това че може да ви се яде всичко, което видите. От време на време може да си позволите някое сладко изкушение, но избирайте здравословни варианти на сладкиши като сурови торти и бонбони, домашни сладкиши и плодове.

Важно е бременната да се храни с повече храни, богати на белтъци като месо, риба, яйца, млечни, бобови храни, ядки. Полезни мазнини като мазни риби, авокадо, ядки, тахани, семена. Храни, богати на калций като млечни, ядки, семена и тахани. Пресни, сезонни плодове и зеленчуци.

Важни са храните, богати на желязо, калций, фолиева киселина, омега-3 мастни киселини. Ферментирали храни, които са източник на полезни пробиотици като кисело мляко, кефир, кисело зеле, ферментирали зеленчуци и напитки, квасен хляб.

Умерено наддаване на тегло

Теглото е важен фактор за нормалното протичане на бременността. Още преди забременяване е важно жената да има нормално тегло, да свали кг ако са повече или да качи, ако има ниско тегло. По време на бременността не се препоръчва покачване на повече от 10-15кг при нормално тегло при забременяване, тъй като има рискове от развитие на усложнения като високо кръвно налягане, гестационен диабет, раждане на голямо бебе и др.

Проследяване на дефицити и прием на добавки

Обикновено един път месечно се правят изследвания на кръвна картина и урина. Следят се нивата на хемоглобина и желязото, на глюкозата, урината за наличие на бактерии и гъбични инфекции. Хубаво е да се направят и допълнителни изследвания на витамин Д и Б12, които не се правят рутинно, но често са в недостиг.

Ако жената се храни добре, няма прекомерно повръщане не е необходимо да се приемат витамини и добавки. Препоръчва се приема на фолиева киселина в първи триместър, за предпочитане метил фолат, който организма по-лесно усвоява.

Ако има дефицит на желязо и витамини, съответно се приемат медикаменти, назначени от лекаря. Ако жената има крампи в мускулите или маточни контракции, се назначава магнезий.

Втора част на статията

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com