Към първа част на статията

Витамините и минералите под формата на добавки са в много концентрирана форма и често не се усвояват напълно и трудно достигат до клетките. За да се подобри усвояването на минералите от храната и добавките е добре да се приемат съответните шуслерови соли.

Освен шуслерови соли е полезна и хомеопатията за неразположения като гадене, киселини, високо кръвно налягане, инфекции и настинки, кървене, емоционални проблеми и стрес и др. Шуслеровите соли и хомеопатия се назначават от квалифициран класически хомеопат. Те са безопасни по време на бременност и нямат странични ефекти.

Движение

Движението и активността са важни по време на бременност. Ако бременността протича без усложнения е добре жената да запази нормалния си начин на живот, като все пак избягва да се претоварва и стресира.

През първите три месеца се препоръчва да се ограничи спортуването. След това са препоръчителни разходките на слънце и чист въздух, йога за бременни, плуване. Йогата е много полезна, защото раздвижва ставите и помага при крампи, отоци на крайниците. Също има упражнения които подготвят за раждането и неговото по-бързо и лесно протичане.

Йогата е добра и за възстановяване след раждането. Дори и в последните месеци, когато движението е по-ограничено, тялото има нужда да е активно, затова разходките са особено важни.

Емоционално здраве и пренатално възпитание

Бременността е много уязвим период, в който се извършва физическото развитие на плода. Но детето в утробата не е откъснато от света навън, както доскоро се смяташе. То чува, усеща, вижда през корема на мама светлината и е в контакт със своята майка. Емоциите и състоянието на майката се предават и на бебето посредством хормоналната и нервната система.

Периодът на бременността и раждането изгражда доверието на бебето към света. Мислите и чувствата на майката подготвят бебето дали света навън е добър и приветстващ или е страшен и заплашителен.

Важно е жената да създаде една спокойна и хармонична среда около бебето и себе си, да преживява позитивни емоции, да подбира филмите, книгите, музиката и хората с които общува.

Тя може също така да общува с бебето, да му говори, пее, да му пуска хармонична класическа музика, да му разказва за света навън. Бебетата не са несъзнателни същества, ако с тях се общува по време на бременността, има много по-добра връзка после на бебето с майката, по-спокойни са и по-сигурни.

Всичко това са теми на пренаталното възпитание, което изследва периода в утробата и въздействието му върху детето. Майката също така може да отправя пожелания, да благославя детето в нея с качествата, които иска да му предаде. Много майки споделят, че са общували с бебето в утробата и са му предавали качества и образи, които след това са се проявили след раждането.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com