Затлъстяването е рисков фактор за доброто протичане на бременността. В световен план затлъстяването достига епидемични размери. Все повече жени забременяват с наднормено тегло или затлъстяване, като това са 50% от жените. Много хора не са наясно, че нездравословния индекс на телесна маса през бременността крие рискове от усложнения както за майката, така и за детето.

Тези рискове включват повишена заболеваемост, смъртност и дългосрочни последствия за здравето на майката и бебето. Повечето от рисковете свързани със затлъстяване са в корелация с индекса на телесна маса преди забременяване. Затова всички жени преди да забременеят е добре да получат консултация и съдействие за да постигнат здравословен индекс на телесна маса между 18,5 и 24,9 за килограм/квадратен метър.

Индексът на телесна маса се използва за определяне на наднормено тегло и затлъстяване. Според СЗО затлъстяване има когато индекса на телесна маса е равен или надвишава 30 кг/м2. Наднормено тегло е индекс на телесна равен или по-голям от 25 кг/м2.

Поддържането на нормално тегло преди забременяване с подходящо хранене и физическа активност, може да намали риска от отклонения от нормалната бременност. Друг рисков фактор за майката и детето е покачването на много кг по време на бременността.

При жените с индекс на телесна маса над 30 има по-голям риск от гестационен диабет през бременността, прееклампсия и цезарово сечение. За детето има риск да е прекалено голямо и да се наложи секцио, да има хипогликемия и да трябва хоспитализация.

Затова е важно бъдещите майки още преди забременяване да получат консултация как да променят начина си на хранене, физическа активност и живот, за да се погрижат дългосрочно за здравето си и това на детето.

Количеството на добавените захари и наситени мазнини за бременните не трябва да надвишава 5-10% от калорийния прием. Жената е добре да има установен физически режим и да спортува поне 2,5 часа седмично с умерена интензивност, както и упражнения за разтягане на мускулите като йога няколко пъти седмично.

Алкохолът и тютюнопушенето трябва да бъдат спрени още преди забременяване, защото повлияват плодовитостта и са особено вредни през първите седмици на развитие на плода. Първите пет седмици са критично важни за развитието на органите и всяко вредно въздействие може да има последствия за цял живот. За жалост, много жени не знаят че са бременни в този толкова важен период.

Състоянието на бащата също е важно. Преодоляване на вредните навици е важно и за бащата, който би искал да допринесе за здравословното развитие на детето. Изследванията показват, че спермата на мъжа може да бъде засегната от фактори на средата от времето за образуването до достигане на зрялост.

Фактори като затлъстяване, лошо контролиран диабет, дефицити на микронутриенти като дефицит на цинк и селен, влошават качеството на спермата, плодовитостта и бъдещото здраве на поколението. Добрият здравословен статус, режим на физическа активност и добре балансираната, здравословна диета са важни и за двамата родители преди зачеване. Те осигуряват оптимално здраве, намаляват риска от усложнения на бременността и водят до здравословно развитие на ембриона от началото на бременността и занапред.

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com