Витамин Д е необходим за правилното развитие на здрави и силни кости на вашето дете и предотвратяването на рахит.

Рахитът е състояние на омекотяване на костите, което може да се прояви при подрастващи деца. Рахит причинен от липсата на Витамин Д е рядко заболяване, но може да се прояви, ако детето ви не получава достатъчно Витамин Д от менюто си, от витаминови добавки или правилно излагане на слънчева светлина.

Препоръчва се бебетата под 6 месеца да се предпазват от пряка слънчева светлина с дрехи или шапки. Освен това слънчевата светлина не е постоянен източник на Витамин Д, тъй като зависи от много фактори:

  • Надморската височина;
  • Качеството на въздуха – високите нива на замърсяване на въздуха;
  • Метеорологични условия – плътна и продължителна облачност;
  • Типа дрехи, които покриват детската кожа;
  • Използването на слънцезащитни продукти и естествената пигментация на кожата;

Кога детето ми се нуждае от Витамин Д и колко?

Всички деца се нуждаят от Витамин Д веднага след раждането. Деца под 12 месеца се нуждаят от 400IU от него, а между 12 и 24 месеца – от 600IU.

Как да сме сигурни, че детето получава достатъчно Витамин Д?

За бебета които получават кърма – кърмата обикновено не осигурява всичкия Витамин Д, от който се нуждае бебето, така че кърмачетата се нуждаят от допълнителен източник. Може да говорите с вашия педиатър или личен лекар за капки Витамин Д. Те съдържат достатъчно количество, 400IU.

За бебета които са на адаптирано мляко – количеството формула което приема вашето дете зависи от възрастта му. Проверете какъв грамаж от стандартна формула на ден съдържат необходимото количество. Говорете с вашия педиатър, за да сте сигурни, че детето получава достатъчно от него от формулата която използвате.

Обогатеното краве мляко не е препоръчително за деца под 12 месеца. То съдържа твърде много протеини и минерали за усвояване от бъбреците на малкото дете и не съдържа правилното количество хранителни вещества от които се нуждае бебето ви. Но за деца над една година е чудесен източник на Витамин Д.

За деца, които са започнали да приемат твърда храна – уверете се, че диетата на вашето дете съдържа храни съдържащи Витамин Д.

Някои примери включват:

  • Някои мазни риби
  • Яйца
  • Краве мляко, кисело мляко, зърнени храни и някои сокове

Добавки

Добавките са друг начин да помогнем на детето да получава достатъчно от него. Винаги се консултирайте с вашия педиатър за начините, по които да помогнете на вашето бебе да си набави необходимите количества Витамин Д.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com