Към ПЪРВА ЧАСТ на статията.

Антиоксидант

Витамин А способства взаимодействието на организма със свободните радикали, в това числo и със свободните радикали на кислорода. По тази причина, той е ефективен антиоксидант. Антиоксидантното му действие играе важна роля при заболявания на сърцето и артериите

Витамин Е предпазва витамин А от окисляване, както в червата, така и в тъканите. Ако е наличен дефицит на витамин Е, това ще доведе до дефицит на витамин А. Затова е препоръчително витамините А и Е да се приемат заедно.

За да се превърне витамин А в активна форма, е необходимо да има и здравословни нива на цинк. Ако в организма липсва цинк, не може да се синтезира молекулата, която пренася витамин А през стената на червата до кръвта и от там до всички тъкани.

Двата компонента са взаимозависими, тъй като витамин А също има роля в усвояването на цинка.

Защо витамин Е е важен?

Витамин Е подсилва имунната систена и помага на тялото да се бори с микроби, подсилва кръвоносните съдове и подпомага кръвотока. Помага на клетките на тялото да работят.

Колко витамин Е ни е необходим?

Много деца не получават достатъчно витамин Е само от диетата си, но дефицит при него, който застрашава здравето е рядко срещан. Не е задължително да се стремите да постигате дневната доза всеки ден, може да се усреднява за седмица или дори за период от няколко седмици. Деца между една и три години трябва да приемат по 6mg дневно, тези между четири и осем години – по 7mg дневен прием.

Най-добри източници на витамин Е са ядки, зеленчуци и семена. Ето някои добри примери:

  • печени бадеми
  • слънчогледови семки
  • бадемово масло
  • фъстъчено масло
  • броколи
  • спанак
  • соя и соево масло

Съдържанието на витамина може да варира в зависимост от големината и произхода на съответния продукт. Винаги давайте ядки и семена с повишено внимание заради риска от задавяне при по-малките деца. Ядковите масла трябва да се намазват на много тънък слой по същата причина. Следете ориентировъчния прием, тъй като децата според тяхното предпочитание приемат различни количества от подходящи храни.

Може ли да се предозира?

По-вероятно е детето ви да не получи достатъчно витамин Е отколкото да се предозира, тъй като съдържанието му в храната е с много ниски стойности. Все пак Витамин Е действа като аникоагулант и повишава риска от кървене, затова е важно да спазвате препоръчителните норми, които се смятат за безопасни за него.

2-3 годишно дете не трябва да превишава дневен прием от 200mg, а 4-8 годишно от 300mg.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com