Защо пълноценната закуска е толкова важна?

В много семейства закуската се неглижира или пропуска, но за децата е важно да имат пълноценна закуска. Особено ако след това отиват на училище или детска градина.

Как закуската влияе върху ученето, постиженията и здравето на децата?

  • Подобрява паметта.
  • Подобрява оценките при тестове.
  • По-добро внимание и по-малко раздразнителност.
  • По-здравословно тегло.
  • Подобрява цялостното хранене.

Защо закуската е предизвикателство за семействата?

Бързането сутрин за работа, за училище и детска градина или за различни активности, които детето посещава, прави времето за закуска стресиращо и изнервящо за много родители. Затова и закуската често се пренебрегва, хапва се на бързо и на крак или се пропуска при големите деца и възрастните.

Ако закуската във вашето семейсто не е нито бавна, нито спокойна, тогава е нужно да прегледате сутрешния режим на семейството и да отделите повече време и подготовка. Това е важно, за да получават децата полезна хранителна стойност от закуската си.

Как да планирате по-лесно времето и да осигурите пълноценна закуска?

Независимо какво ще съдържа закуската, всеки опит да подобрите хранителната й стойност е значителен, спрямо алтернативата да не се закусва.

  • Планирайте закуската според възможностите. Знаем, че е важно цялото семейство да се храни заедно на масата. Но това не е реалистично да се случва всяка сутрин докато семейството се приготвя за дневните дейности. Това, което е важно, е да дадете достатъчно време на децата да се хранят без натиск и напрежение. Особено за малките деца, това включва да има достатъчно време както за помощ при хранене, така и за самостоятелно хранене.
  • Подготовка за закуската преди лягане. Планирайте закуската от предния ден. Може да приготвите варени яйца, да сложите в купички овесени ядки, които на сутринта да залеете с мляко, да подготвите плодове. Така ще спестите време и ще е по-спокойно сутринта, а детето ще хапне пълноценна закуска.
  • Храна за из път. Ако няма време да седнете и да закусите пълноценно и всяка сутрин буквално тичате за да не закъснеете, има и друг вариант. Може да подготвите от предната вечер удобни за носене и пакетиране полезни храни. Това могат отново да са сварени яйца, нарязани плодове, ядки, домашни мъфини, тост сандвич и др.
  • Лягане навреме. Важно е децата да си лягат достатъчно рано, за да могат да станат по-рано сутринта и да имат време спокойно да закусят и да се приготвят за излизане. Независимо от възрастта си, децата които не са се наспали са кисели. А киселите деца по-трудно ще закусят и тръгнат на време. Достатъчният сън е важен не само заради храненето, но и заради цялостното здраве и развитие на децата.
  • Заложете на разнообразие. Не е нужно закуската да се ограничава само до овесени ядки, мюсли и сандвич. Когато мислите за идеи за закуска, включете храни, богати на протеини, зеленчуци и плодове. Сварена елда със сирене, сварено просо с ядки и сушени плодове, домашни сладки и солени печива също са добри опции.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com