Зехтинът е продукт, отличаващ се с изключително полезни качества.

Той понижава стомашната киселинност и отрано намалява значително риска от появата на гастрити и язви. Успешно регулира кръвното налягане и понижава нивото на кръвната захар дори при дечицата, родени с диабет. Стимулира жлъчната секреция и предотвратява образуването на жлъчни и бъбречни песъчинки.

Защо готвим със зехтин?

Противно на разпространеното мнение, че мазнините са враг №1 за здравето, благодарение на съществуването на зехтина, това не е така. Той има свойството да намалява натрупването на мазнини в черния дроб. Неслучайно и не само заради това, той заема авторитетно място в здравословното и диетично хранене на съвременния човек.

Много още може да се говори за доброто въздействие върху човешкия организъм на зехтина. Особено важно е да се отбележи, че консумацията на маслиненото масло оказва изключително благотворен ефект върху мозъчните функции и още повече – върху умственото и физическо развитие на детето.

Използването на зехтина в менюто и ежедневието на бебето

не бива да ни притеснява. Този природен дар може само да ни лекува и стимулира, без да има каквото и да е вредно въздействие. Зехтинът се препоръчва като съществена съставка и в храната на бъдещите майки и особено – на кърмачките. Неслучайно със зехтин правим масажчета на бебето след къпане. Още в периода на захранване, около 6-тия месец, е позволено да се включи в пюрето или кашичката на детето 1-2 капчици зехтин.

Зехтинът – храна и лек от древни времена

Наред с умението да превръща пшениченото зърно в хляб, гроздето във вино, древният човек, извличайки маслото от маслината, полага основите на цивилизацията. Маслиненото масло – зехтинът е не само превъзходна храна, но и лек за многострадалното тяло на човека от древността до наши дни.

Независимо от развитието и усъвършенстването на модернита технологии, методите за извличане на зехтин от маслината не са се променили от далечното минало досега. Намачкване и центрофугиране – това е бил и е начинът да се извлича най-пълноценния, т. нар. студено-пресован зехтин Extra virgin olive oil. Естествено, той е най-добрият, пък и най-полезният, за консумация особено от най-малките.