Широко разпространено е твърдението, че солта е вредна и натоварва сърцето и бъбреците. Традиционната медицина например препоръчва безсолна диета при сърдечна и бъбречна недостатъчност, при заболявания на черния дроб.

Но защо тогава древните гърци след ядене смучели малки късчета морска сол? Лекарите смятат, че човешкият организъм може да получи нужното количество сол само от плодовете, зеленчуците и хляба. Същевременно при хипертония препоръчват да се взима по 1 ч. л. морска салата (лашинария) след хранене. Един литър мляко съдържа 4 г натриев хлорид.

Картофите съдържат почти същото количество. Смята се, че здравите бъбреци трябва да отделят по 25 г сол на денонощие.

С храната ние поглъщаме за 12-15 г готварска сол (натриев хлорид) на ден. Академик Б. В. Болотов препоръчва един час след всяко хранене да поставяме върху езика 1 г сол и след няколко секунди да преглътнем слюнката. Също така съветва да посоляваме леко зеленчуците, плодовете, изварата и кравето масло — но в такъв случай не бива да добавяме олио, тъй като то предизвиква отделяне на жлъчка. Жлъчката забавя превръщането на шлаките (отпадъчните продукти) в разтворими соли. които се изхвърлят от организма с урината и изпражненията. За извеждането на солите от тялото помагат някои билки, които действат като разтворители.

Така например за алкалните соли е подходящ чаят от пача трева, динени кори, корени от слънчоглед; за разтварянето на минералните соли, които се отлагат по кръвоносните съдове, бъбречните легенчета, жлъчния и пикочния мехур, може да се използва сок от черна ряпа, хрян, цикория, подбел, корени на магданоз.

Образуването на соли в организма се засилва и при недостатъчност на пилора. В този случай стомашните ферменти влизат в контакт с ферментите на дванадесетопръстника, а това води до гастрит или възпаление на червата.

Солта като лечебно средство

Академик Б. В. Болотов твърди, че морската вода е изключително полезна за кожата. Също така препоръчва един час преди къпане да се втрива в тялото смес от рибено масло и брашно от рибени люспи — това е ефикасен начин за премахване на дерматозата (кожните обриви). Солената свинска мас също е подходяща за тази цел.

Полезно е след сауна тялото да се намаже с мед, в който е добавена малко сол — така кожата става гладка и еластична.

Инхалациите с натриев хлорид предпазват белите дробове от алергии. Бъбреците и надбъбречната жлеза се нуждаят от сол за произвеждането на хормони. В миналото китайските учени са използвали солта при лечението на болни бъбреци.

От древни времена този толкова полезен минерал е бил символ на приятелството, вечността и мъдростта.
Натриевият хлорид играе много важна роля в процеса на обмяна на веществата.

Д. Джарвис определя калия като най-важен за изграждането на клетките, а Б. В. Болотов твърди, че солта е основният разтворител на старите непотребни клетки — те трябва своевременно да се изхвърлят от организма, за да не се задръстват каналите. Ако човек не получава нужното количество сол, се нарушава електролитният баланс.

Д. Джарвис в книгата си „Медът и другите естествени продукти“ пише: „Калият, който влиза в състава на клетките, притегля течността в клетката. Натрият изтегля течността в междуклетъчното пространство. Основните източници на калий са червеният пипер (с който може да се поръсват всички салати), медът, пресните плодове и зеленчуци. Най-добрият източник на натрий е обикновената готварска сол. Да бъдеш здрав означава в тялото да има баланс между натрия и калия. Недостигът на сол води до нарушения в храносмилателната, нервната и отделителната система.“

Б. В. Болотов пише, че древните гърци смучели зрънца морска сол след хранене. Това предизвиква отделяне на пепсини, които подобряват храносмилането и подпомагат разграждането на старите и непълноценни клетки. Ако“ в продължение на половин година редовно приемате по един грам сол след всяко хранене, в организма ви ще нарасне броят на младите клетки и голяма част от бръчките по лицето ще изчезнат. Солта от древни-времена се е използвала като лекарство и нашата цел е да ви представим някои прости и ефикасни рецепти:

 • При диария се приготвя наситен разтвор от готварска сол и се пие по 1 с. л. сутрин на гладно, след което 24 часа не се приемат никакви течности и храна. Същевременно нагрятата сол може да се използва и като грейка — поставя се върху корема.
 • Запек се лекува с подсолена вода: една щипка сол на чаша студена вода, пие се на гладно (вместо вода може да се използва мляко). Също така може да се разтвори 1 ч. л. сол в 2/3 ч. чаша вода и 1/3 ч. чаша мляко. Пие се през два часа до появата на резултат (премахване на запека).
 • Подсолената вода помага и при силна хрема — прави се гаргара; а при алергия се използва за промивки на носа.
 • Зъбите ще се запазят по-дълго време здрави и бели, ако всяка сутрин ги търкате със смес от сол и пепел. Тази процедура заздравява и венците.
 • За лечение на косопад и суха екзема: измивате главата, втривате сол, след 15-20 минути изплаквате. Прави се всеки ден.
 • При болки в ставите се използва смес от сол и пчелен мед (или водка) — масажират се болезнените места.
 • При дизентерия е полезно да се правят седящи горещи вани: на 5 л вода се сипва 100 г сол.
 • Скрофулозните деца трябва да се къпят в солена вода поне 2-3 пъти седмично. При децата, страдащи от копривна треска, е добре да се прави първо солена вана, след което — обтривания с ментолово масло или доматени резенчета.
 • Компресите със сол и оцет са подходящи при натъртвания, навяхвания, а също и при главоболие.
 • След хранене може да изплаквате устната кухина с разтвор от сол и сода в съотношение 1:1.
 • При хипертрофия на третата сливица се прави гаргара с подсолена вода и се пие рибено масло. При бронхит изключително благотворно влияние имат инхалациите със солен разтвор.
 • Глистите са крайно неприятно заболяване. Приемайте на гладно 1/2 чаша вода с 1 с. л. сол — ще успокои стомаха, а клизмите със солена вода ще премахнат сърбежа.
 • При бавно зарастващи рани дерматолозите препоръчват върху проблемното място да се постави памучна кърпичка, напоена в горещ солен разтвор — превръзката се държи колкото се може по-дълго, без да се сменя.
 • Ако са ви извадили зъб и раната продължава да кърви, поставете върху нея памук, напоен в солен разтвор.
 • За отхрачване се пие 2 пъти на ден на гладно по 1/2 чаша топла вода, в която са разтворени сол и сода. Същият разтвор се използва и при ранички в устната кухина — жабури се, след което бавно се дъвче пресен зелев лист.
 • Към мека глина се добавя сол и се размесват добре. Получената смес се съхранява в найлоново пликче в хладилника. Използва се като студен компрес при навяхвания, разтягания на сухожилия и радикулит. Процедурата се повтаря няколко пъти през 30 минути. Този компрес е ефикасен и при кръвотечение от носа, а също и при безсъние, дължащо се на емоционално претоварване (в този случай глината се поставя на челото).
 • При главоболие е ефикасен друг компрес — с водка и малко сол. Тази смес помага и при диария при възрастни — пие се по 1/2 чаша преди лягане.
 • Солените компреси се използват и за успокоение на нервната система, за очистване на организма и разнасяне на възпаления. Например, ако ви забере някой пръст, достатъчно е да го напарите 3-4 пъти в горещ солен или соден разтвор и след това да го намажете със сок от люта чушка. Прекрасно прочистват организма солените вани — правят се 21 дена поред по 10-15 минути с температура до 37-39 градуса.
 • Компресите от зеленчуци или зеленчукови обелки и сол изтеглят шлаките от тялото, възстановяват нервните клетки, повредени от натрупаните соли в капилярите и тъканите, а също така разнасят хематоми. Най-подходящи за целта са зелевите листа, листата на хряна и живовляка, картофите, ябълките, морковите. Природата се е погрижила и за животните — като бягат, те се потят и губят сол, която кристализира под козината и по-късно изтегля шлаките през кожата.
 • При ухапване от куче или котка помага горещата солена вана — чрез нея може да се избегне загнояването.
 • Ако сте се попарили с вряла вода, трябва веднага да сипете върху изгореното място сол и отгоре да поставите мокра кърпа. А ако сте се изгорили с ютия, намажете мястото с наситен разтвор на калиев перманганат.

Източник: Интернет