Защо електронните цигари са вредни?

Електронните цигари са вредни за подрастващите и за възрастните, поради негативните ефекти на никотина и другите химикали, които се съдържат в тях.

Ето кои са страничните ефекти на никотина, който действа пристрастяващо и уврежда мозъка:

  • Никотинът в електронните цигари действа пристрастяващо и може да наруши развитието на мозъка. Колкото повече цигари пушат децата, толкова по-трудно става да спрат да го правят. Употребата на никотин при подрастващите, може да увреди части от мозъка, отговарящи за вниманието, ученето, настроението и контрола на импулсите.
  • Младежите, които сега пушат електронни цигари е по-вроятно да пушат стандартни цигари в бъдеще. Употребата на никотин при подрастващите увеличава риска от бъдещи зависимости и към други вещества.
  • Течносттите от електронните цигари и контейнерите за презареждане, могат да замърсят кожата и да доведат до никотиново отравяне. Симптомите включват повръщане, изпотяване, замайване, учестен пулс, летаргия, припадъци и трудно дишане.

Други вредни ефекти за здравето

  • Освен никотина, разтвора на електронните цигари и вейп-устройствата съдържа отровни химикали като антифриз (прави се от един от двата химикала – пропилен гликол или етилен гликол), диетилен гликол и алдехиди (като формалдехид). Формалдехидът е един от най-силните сърдечно-съдови токсини, съдържа се още и в цигарения дим.
  • Разтворът на цигарите може да съдържа химикали, предизвикващи рак, тежки метали и микрочастици, които да навлязат дълбоко в дробовете.
  • Пасивното пушене/парата от електронните цигати са вредни за растящите дробове на децата. Проучванията показват, че пасивното пушене има дългосрочни ефекти върху здравето, функциите и развитието на белите дробове на децата.

Увреждане на белите дробове

В САЩ през 2019 г е описано състоянието на белодробно увреждане от употреба на електронни цигари или вейп устройства (EVALI). До февруари 2020г има над 2800 пациенти, приети в болница и 68 смъртни случая в САЩ заради EVALI.

Повечето от тези случаи са свързани с пушене на електронни цигари, съдържащи тетрахидроканабинол. Както и се търси връзка с Витамин Е ацетат, който се добавя в течността за вейп касетите.

Как да предпазите децата?

Електронните цигари не се препоръчват за отказване на пушенето като навик. Те не са достатъчно добре проучени и дълготрайните им ефекти за здравето на пушачите и пасивните пушачи са все още непознати.

Най-добрият начин да предпазите децата си е да не пушите близо до тях никакви цигари или вейпове. Не пушете на затворено място, в кола или на място където децата прекарват повече време. Опитайте се да откажете цигарите!!!

Говорете с децата си да не използват електронни или традиционни цигари, за рисковете за здравето. Както и да не стоят в помещения, в които се пуши и да не се излагат на пасивно пушене.

Източник: American academy of pediatrics

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com