Бебетата и малките деца се нуждаят от витамин B12, който помага в правилното развитие на мозъка, както и в производството на на червени кръвни телца. Бебетата, които не получават достатъчни количества от него могат да развият дефицит. Ако не бъде лекуван навреме, дефицитът на витамин B12 може да доведе до постоянни мозъчни увреждания.

Витамин B12 се среща в храните от животински произход, основно месо и черен дроб, риба, мляко и млечни продукти, както и яйца.

Получават ли бебетата достастъчно B12 от кърмата?

Витамин B12 се предава през плацентата към фетуса по време на бременността, както и чрез кърмата след раждането. Бебетата, които са кърмени от майки със здравословни нива на витамин B12, както и тези, които приемат подходящо адаптирано мялко, получават достатъчно витамин B12. Ако майката страда от дефицит на витамина, бебето също може да развие такъв.

С най-голям риск от развитие на дефицит са бебетата, които се хранят само с кърма от майка, която не приема животински продукти. Кърмещите майки, които са на строг вегетариаски или вегански режим на хранене трябва да се конслутират с лекаря си и педиатъра за прием на подходящи добавки, за да поддържат здравословни нива на витамин B12.

Кърмещи майки, страдащи от анемия или от някои стомашни разстройства може да не могат да усвояват различни витамини и минерали – витамин B12, фолиева киселина (витамин B9), желязо и калций. Консултирайте се с вашия лекар, за да следи нивата на тези вещества, за да не се стига до дефицитни състояния, включително на B12, които биха навредили както на вашето здраве, така и на вашето дете.

Кои храни предоставят витамин B12

Витамин B12 може да се набави от широк набор от животински продукти, както и като добавка в някои подсилени храни. Растителните храни не съдържат битамин B12, освен ако не е добавен.

Сред източниците на B12 са:

  • Телешки или говежди дроб, миди, които са най-добри източници на B12
  • Риба, месо, домашни птици, яйца и други млечни продукти
  • Някои зърнени храни, хранителна мая или други храни, които са подсилени с B12.

Какво се случва ако при недостиг на B12

Симптоми на дефицит на B12 са: умора, слабост, загуба на апетит, загуба на тегло и мегалобластна анемия; изтръпвания на крайниците, проблеми с баланса, унилост, проблеми с паметта, както болки в устата и езика. При бебетатa симптомите включват забавено физическо и умствено развитие, проблеми с движението, както и анемия.

Дневната доза зависи от възрастта на детето – през първите 6 месеца се нуждае от 0,4mcg, през следващите шест – от 0,5mcg. Между една и три години – от 0,9mcg. Бременните жени, както и кърмещите трябва да приемат дози, малко по-високи от обичайните за възрастта – 2,6-2,8mcg.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com