Несъмнено вашият педиатър ви е казал, че е най-добре бебето да спи по гръб, но и че е много важно да прекарва време по корем, докато е будно.

Ако бебето ви лежи само по гръб, не упражнява достатъчно главата, врата и раменните си мускули. Затова е  важна почивката по корем, облегнато на ръце. Обърнете го с глава към вас или други движещи се предмети за да може свободно да се оглежда и по този начин да заздрави очите, врата, рамената и гръдния си кош. По-късно тези мускули ще му помогнат да сяда.

Как?

Поставете чисто одеало или постелка на земята и поставете бебето по корем. Винаги го правете, когато вие или този, който се грижи за него може да му отдаде пълното си внимание, за да се избегнат инциденти.

Като за начало правете ежедневно по няколко кратки сесии по 3-5 минути. Постепенно с растежа на детето ще ги увеличавате до около час на ден.

Можете да поставите около него няколко играчки. С времето ще посяга към тях и ще заздравява мускулите, които ще му служат да се обръща и пълзи. Това също е и прекрасна възможност да прекарате пълноценно време с детето си.

Ако бебето не му харесва да стои по корем?

Дори да изглежда, че на бебето не му харесва да го обръщате по корем, не се отказвайте да го правите. В интерес на неговото здраве е. Ето няколко идеи как може да промените отношението му:

  • Не бързайте

Увеличавайте времето по корем бавно и постепенно. На някои бебета им отнема малко повече време да свикнат с промяната и това е нормално.

  • Легнете до него

Отначало бебето може да се почувства застрашено, така че може да легнете пред него и да приближите лицето си максимално до неговото. Така ще се почувста по-сигурно. Говорете му с успокояващ тон

  • Използвайте огледала

Бебето може да проявява интерес към отражението си. В интерес на сигурността използвайте пласмасови.

  • Поставете бебето на на корема или гърдите ви

Новороденото се чувства много комфортно лежейки върху родителите си и гледайки лицата им. Сърдечният ви ритъм ще го успокои.

  • Въвлечете семейството

Ако има по-голям брат или сестра, помолете ги да се включат лягайки до бебето или играейки си с него. Винаги осигурявайте контрол на възрастен.

  • Комбинирайте

Поставяйте го по корем когато го подсушавате след баня или когато го оригвате.

  • Говорете и пейте

Бебето ще движи главата си по посока на гласа ви. Може да го потупвате по гърба. Уверете се, че то знае, че сте там.

  • Поставете му допълнителна опора

В началото може да го улесните като навиете тънка кърпа или одеалце на руло и го поставите под гърдите му. Протегнете ръцете му напред. Внимавайте да държи устата, носа и брадичката си далеч от кърпата.

 

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com