Запекът е чест проблем при децата и може да се дължи на различни причини. Той е симптом на по-дълбок проблем. Нормалната честота на изхождания е от един до пет пъти на ден за бебета и малки деца. Не е нормално и здравословно ако има по-малко от едно изхождане на ден. В идеалният случай изхождане трябва да има след всяко хранене, тъй като перисталтиката на храносмилането стимулира и изхвърлянето.

Важен е приема на достатъчно течности за редовно изпразване на червата. Ако майката е добре хидратирана с кърмата се поемат достатъчно течности. Количеството вода което се добавя към адаптираното мляко също е достатъчно за първите месеци от живота. Пиенето на вода от шише започва през шестия месец със захранването. Особено през лятото е много важно децата да са добре хидратирани. Урината трябва да е светла, ако е жълта трябва да се пие повече вода, на това могат да се учат децата над 3 години да наблюдават цвета на урината.

Кърменето е най-важната превантивна мярка против запек. Проучване проведено в Бразилия показва, че кърменето предпазва от развитие на запек през първите 6 месеца на бебето. При бебетата хранени с адаптирано мляко риска да развият запек е 4,5 пъти по-голям, отколкото при изключително кърмене. Промените в диетата на майката и добавянето на повече фибри, помагат да се облекчи запека при кърмачето.

Премахването на храни алергени или към които има чувствителност трябва да се има предвид при всеки човек със запек. Чувствителност към млечните продукти се открива в много проучвания на децата със запек. В проучване от 1998 в New England Journal of Medicine, 44 от 68 деца показват подобрение в изхожданията, след като са минали от краве мляко на соево мляко. Децата които са се подобрили също така, са имали история на чести ринити, дерматити и бронхоспазъм. В друго изследване на деца с хроничен запек са открити висок процент на Ig антитела – 71%, които се подобряват след изключване на краве млякото от диетата.

В друго проучване се открива, че децата които са кърмени по-кратък период и по-рано са захранени с краве мляко, имат по-често запек и анални фисури. Струва си да се елиминират храни, към които може да има чувствителност. Да се добавят храни богати на фибри като овес, сливи, кайсии. Да се увеличи приема на зеленчуци и ленено семе.

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com