С увеличаване на броя на алергичните деца и възрастни, сигурно всеки родител се чуди дали и неговото дете ще развие хранителна или друг вид алергия. За нарастването на броя на алергиите има различни причини – замърсената среда на живот, третираната храна с различни вещества, нарушената чревна микрофлора от полезни бактерии, приема на лекарства и компроментираната имунна система и др.

По отношение на захранването има правила за въвеждане на потенциално алергенните храни, важно е те да се въведат в подходящо време и да се следи внимателно за реакции. Въвежданата нова храна, особено алерген се дава в малки количества за няколко дни, като се записва в дневник ако има настъпили симптоми като промяна в изпражненията, обриви, зачервяване, трудно дишане, секрети, промени в настроението, съня и др.

Схема на въвеждане на алергенните храни

Млечни продукти

Прясното краве мляко е алерген номер едно при децата. Заради голямата честота на алергии захранването с прясно мляко се отлага до навършване на една година на детето. Белтъците в прясното мляко са по-трудно смилаеми за неразвитата храносмилателна система на бебето, затова се изчаква.

През 8 месец могат да се въведат кисело мляко и обезсолено сирене от краве или козе мляко. Те са ферментирали продукти, в които белтъците са частично разградени, затова са по-лесно смилаеми. Наблюдавайте внимателно за реакции до няколко дни след въвеждането им.

Яйца

Яйцата са много полезни, богати са на витамини и минерали. Изчакайте с въвеждането на яйчния белтък, който е силен алерген до навършване на една година. Жълтък давайте през ден от 1-2 месец на захранване, след като сте въвели месото.

Риба

Рибата е полезна заради съдържанието на незаменимите мастни киселини омега-3. Тя се въвежда в 8 месец и се дава поне един път седмично. Предпочитаните видове са по-дребните риби като скумрия, сьомга, лаврак, сардини и др.

Морски дарове

Те са силен алерген дори за много възрастни. Изчакайте с въвеждането им след първата година, за предпочитане и повече.

Мъхести горски плодове

Колкото и да са полезни, отново са алергенни. Не ги въвеждайте през първата година на детето.

Глутен/пшеница

Препоръките за въвеждане на глутена са да се въведе под защита от майчиното кърмене през 7-8 месец. В началото на захранването се започва с безглутенови каши от ориз, просо, киноа, елда и др. Постепенно се добавят и продукти от овес, ръж, ечемик, пшеница, в началото като каши, после и като попара и парченца хляб за дъвчене.

Ядки

Ядките отново се избягват особено цели, тъй като има риск от задавяне. Могат да се дават в смлян вид след първата година, ако детето не е проявило алергии. Избягвайте фъстъците до 3г. възраст.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, обучител по емоционално здраве mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com