Захранване на бебето с твърди храни

През първите шест месеца след раждането, кърмата и изкуственото мляко съдържат всички необходими вещества за развитието на бебето. Захранване на бебето с твърди храни, е само добавка, а не заместител на млякото, което то получава. Ако кърмите, въвеждайте храните бавно, за да не лишавате бебето от така полезната кърма.

Има някои признаци, че бебето е готово за захранване. Например да посяга към чинията ви, да ви гледа как се храните и да ви имитира, да се интересува от храната, да взима предмети в ръка, да може да седи седнало и млякото да не му достига.

Първи стъпки при захранване с твърди храни

Първото хранене трябва да е с храна, която е с близка гъстота и консистенция до млякото или кърмата. Това може да е пасиран зеленчук или оризова каша, от които предлагате 2 лъжици в първия ден и всеки ден увеличавате количеството с 2 лъчици. Постепенно увеличавате и гъстотата на храната, до консистенция на гъсто пюре, за да е по-хранително.

Наблюдавайте реакциите, дали приема новата храна и е готово да опитва твърди храни. Ако бебето изплюва храната и прави гримаси, най-вероятно не е готово за захранване. Ако не може да прибута храната назад в устата, за да я преглътне и стои с отворена уста или изплюва, значи е рано за опит за захранване.

Водете си дневник на захранването

Записвайте кои храни сте въвели, кои детето харесва, както и тези, които не му допадат. Записвайте и потенциално алергените храни, както и ако има алергични реакции след определена храна. Водете записки и какви техники на приготвяне на храната са по-успешни при, които бебето изяжда повече количество.

Ако детето не понася някоя храна и прояви алергия, не предлагайте нови храни поне една седмица. Записвайте в дневника на кои храни е чувствително детето. При алергичните деца въвеждането на нови храни става по-бавно и постепенно.

Количества при захранване

Имайте предвид, че бебетата имат малки стомахчета, с големината на юмручето им. Важно е да не го насилвате да изяде повече от една негова шепичка храна на всяко хранене. Храненето е хаотично в началото. Днес бебето може да изяде повече количество, а на следващия ден да изяде една лъжичка.

Предлагайте твърдите храни в часовете на деня, когато бебето е най-гладно. Изберете и кога е най-подходящо за вас, т.к. се очаква да има цапане и чистене. При изкуствено хранените бебета, сутрините може да са по-подходящи за захранване с твърди храни. Докато при кърмените, през деня кърмата намалява и към края на деня може да е предлагането на твърда храна. Давайте твърдите храни между кърменията.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com