Първа част на статията!

Обикновено захранването започва с едно хранене на ден и се въвежда само един вид храна. Изчаква се поне три-четири дни преди да се въведе нова храна, като през това време се наблюдава за нежелани реакции като запек, диария, хрема, зачервяване, обриви, сърбежи, раздразнителност, сънливост и др.

Ако се появят някакви симптоми е добре да се изчака поне два месеца преди да се въведе съответната храна. Ако се проявят сериозни алергични реакции не си правете експерименти сами да въвеждате отново тази храна.

Препоръчително е да си водите хранителен дневник, в който се отбелязват какви храни са въведени и имало ли е реакции към тях. Това е особено полезно при възникване на хранителни алергии.

В началото храносмилателна система на детето все още е недоразвита и до този момент е приемала само течна храна – кърма заедно с нужните ензими. Затова периода на захранването е преходен и трябва да бъде плавен и съобразен с възможностите на детето.

Важно е храната в периода на захранването и до 2 годишна възраст да бъде лесно смилаема. Храната не трябва да затруднява храносмилането. Затова трябва да се неутрализират дразнещи вещества като фитинова киселина, оксалати чрез правилно приготвяне чрез накисване и предварително активиране с киселина, а за оксалатите чрез термична обработка.

Важно е качеството на храната. Тя да е възможно най-чиста, домашно произведена, без добавени химически вещества, в естествен вид, от пасищно отглеждане на животни и екологично земеделие.

Храната е важна за здравето на имунната система, тъй като 80% от клетките й се намират в червата. Затова е важно да се избягват храните алергени и храната да подсилва имунната система, вместо да се пазим от вирусите и бактериите и да се живее в стерилна среда.

Храната, която се предлага на детето трябва да е полезна за неговото развитие и растеж. Да е пълноценна и да се избягват празните калории и ненужни хранителни вещества, като захар, сол, прости въглехидрати, рафинирани мазнини и въглехидрати, храни с дълъг срок на годност.

В първите седмици на захранването се предлага малко количество от новата храна по 2-3 чаени лъжици. Преди захранване се предлага мляко, за да се засити бебето. След първите няколко седмици, след като бебето е свикнало да приема твърда храна може да се увеличи количеството.

Отново храненията са комбинирани, започва се с мляко и после с твърда храна. Вече може да се смесват въведените храни и да се правят комбинация от тях. Могат да се въвеждат нови храни заедно с вече въведени. Когато се увеличи броя на въведените храни, е добре те да се редуват за да има разнообразно меню.

След първият месец може да се включи второ хранене с твърда храна, ако досега е бил обядът, може да се добави и закуска. Може да се промени реда на хранене, като първо се започва с твърда храна и после пожелание се завършва с мляко.

Постепенно между 6-ти и 9-ти месец се увеличават храненията до 3 на ден, като по-късно се добавят и  междинни закуски от плодове и зеленчуци. След първата година твърдата храна вече е основната храна за детето, а кърменето е по-скоро допълващо.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com