Широко разпространеното захранване на бебето с плодови сокове и инстантни бебешки каши е погрешно. Плодовият сок е твърде дразнещ за храносмилателната система на детето и не е препоръчително да се използва. Освен това се създава привикване към сладкия вкус.

Зърнените каши обикновено се препоръчват от лекаря като първа храна за захранване, но трябва да се има предвид, че през шестия месец бебетата произвеждат много малко ензим амилаза, необходим за разграждане на зърнените храни.

Все пак Европейската педиатрична асоциация препоръчва да се дават зърнени храни на децата, тъй като има малко количество ензими в слюнката, както и ензими, получени от майчината кърма. Затова бебетата са способни да разграждат малки количества сложни въглехидрати.

Все пак през първите месеци не е добре да се прекалява със зърнените храни и е по-добре да се наблегне на безглутеновите култури. Добре е те да бъдат предварително натиснати с киселина като ябълков оцет, лимон за да може да стартира разграждането и да се неутрализират дразнещи вещества като фитиновата киселина и др.

Подходящи първи храни за захранване са зеленчукови пюрета от морков, тиква, сладък картоф, тиквичка. Плодовете е добре да се въведат малко по-късно, за да не се предпочита сладкия вкус. Затова първо е добре да въведете зеленчуци и после плодове като ябълка, банан, круша, праскова, синя слива и др.

Зеленчуците и плодовете са бедни на мазнини, затова е добре към тях да се добави мазнина, тъй като бебетата и малките деца имат по-голяма потребност от мазнини. Мазнините подобряват перисталтиката и усвояването на антиоксидантите. Разреждайте зеленчуковите пюрета с кърма, костен бульон, гхи, а плодовете с кокосово масло.

В началото на захранването е добре храната да е преминала термична обработка, чрез приготвяне на пара. Изключение са банана и авокадото, които се консумират в суров вид. Важно е плодовете и зеленчуците да са добре узрели.

В периода между седми и осми месец може да се въведат животински продукти като пюре от месо от пиле и риба, яйчен жълтък както и безглутенови, зърнени храни като киноа, просо, елда. Бебетата и малките деца са в риск от дефицит на желязо, така че месото е се въвежда още през първите месеци както и яйчния жълтък, тъй като са богати на желязо и са лесно усвоима храна.

Жълтъкът може да се въведе стига да няма алергична реакция или история на алергии в семейството. През осми, девети месец се въвеждат още подове и зеленчуци, нови безглутенови зърнени храни, заешко, риба, млечни продукти като кисело мляко и кефир.

Между 10 и 12 месеца фокуса е върху протеините, важно е в основното хранене за деня да има качествен протеин и да се редуват животинските протеини с растителни. Това е времето в което се въвеждат бобовите култури. Те е добре да са лесно смилаеми като белена червена, жълта леща, белен нахут.

При започване на захранването е важно да сте търпеливи и да не бързате с въвеждането на много храни наведнъж. До една година основна храна за децата остава кърмата. Периодът на захранването е времето, в което децата да свикнат с нови вкусове, аромати и текстури.

Към втора част на статията!

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com