В западното хранене има тенденция за прекаляване с мазнините, с които се набавя 40% от енергията. Ако за бебетата и малките деца 30-40% от енергийния прием са за сметка на мазнините е добре, то за по-големите деца и възрастните оптималната консумация на мазнини е 20-30% от енергийния прием.

При разграждането на мазнините в тънките черва се получават мастни киселини. Те са важни за образуването на хормоните, ензимите, градивни вещества са на мембраните на клетките. Освен количеството на мазнините е важен и техния състав.

Прекомерният прием на наситени мастни киселини от животински произход се свързва със затлъстяването, сърдечно-съдовите болести, рака на гърдата и дебелото черво и др.

Според степента на насищане мастните киселини са няколко вида: наситени – масло, кокосово масло, свинска мас; мононенаситени – зехтин и полиненаситени – ленено масло, рибено масло и др.

Наситените мазнини са богат източник на енергия, те изграждат мембраните и подкожните мазнини, които складират топлина и предпазват органите от механични въздействия, но не са незаменими.

Мононенаситените мастни киселини – от тях най-важна е олеиновата киселина, която се съдържа в зехтина, тя намалява холестерола. Освен това зехтина съдържа и други мастни киселини и антиоксиданти. Според лекарите и диетолозите студено пресования зехтин е най-ценното растително масло.

Омега 6 мастните киселини са групата на линоловите киселини. Те са важни за транспорта на кислорода, който вдишваме през белодробните мехурчета до кръвните клетки и вътрешността на клетките. Съставни елементи са на клетъчните мембрани и стимулират пропускливостта и еластичността им. Ускоряват разграждането на млечната киселина след физическо натоварване.

Участват в деленето на клетките, в образуването на тъканните хормони (простагландини), които подпомагат сърдечно-съдовата дейност, като регулират отделянето на вода и натрий през бъбреците. За подкрепа на сърдечно-съдовата дейност могат да се приемат масла от пореч и вечерна иглика.

При недостиг на омега-6 може да има симптоми на екзема, косопад, нарушения в чернодробната обмяна, понижен имунитет, бавно заздравяване на рани, безплодие, нарушен растеж при децата, сърдечно-съдови заболявания и др.

Богати на омега-6 са студено-пресованите растителни масла като слънчогледово, ленено, масло от пшенични кълнове, масло от пореч, от вечерна иглика и касис.

Вижте втора част на статията!

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com