Омега-3 мастни киселини. Омега 3 мастните киселини повишават образуването на тъканни хормони – простагландини, които са противовъзпалителни и противоревматични, и предпазват сърцето. Те са много важни за правилното ембрионално развитие на бебето и е добре да присъстват в менюто на майката и да се приемат допълнително като добавка. Бялото мозъчно вещество и ретината на окото имат нужда от омега-3.

Признаци за недостиг на омега-3 са нарушения в растежа при децата, нарушено зрение, намалена способност за учене, затруднено движение, изтръпване на крайниците, ревматични заболявания, суха кожа, сгъстяване на кръвта, повишен холестерол и триглицериди, нарушено оросяване и др.

Омега-3 има предимно в рибите като скумрия, херинга, пъстърва, сьомга, треска, моруна, в дивечовото месо. В кърмата също има 1% омега-3, докато в кравето мляко няма. Не можем да преобразуваме омега-3 и омега-6 едни в други, затова е добре да се приемат с храната или като хранителни добавки.

При прием на хранителни добавки с омега мастни киселини, съотношението на омега 3 и омега 6 трябва да е не повече от 1:3, тъй като голямото количество омега-6 води до повече възпаление в организма. Препоръките за съотношението на наситени и ненаситени мастни киселини в храната са 1:2, а водещи специалисти в ортомолекулярната медицина дори съветват това съотношение да е 1:5.

Подходящ дресинг за салата за ежедневна употреба и прием на есенциални мастни киселини е зехтин, олио от бял трън, и соево олио в съотношение 1:3:1.

Подходяща добавка, богата на омега-3 мастни киселини е рибеното масло Rosita, което се отличава с високо качество и ниска замърсеност. Маслото е екстра-върджин, сурово, извлечено без нагряване, което запазва мастните киселини и витамините. Богато е на витамини А и Д, както и на витамин Е, който се използва като естествен консервант. При поръчка използвайте код mira5 за 5% отстъпка от цената.

Внимание! Ако в организма има повишено ниво на свободни радикали, приема на омега, съответно ненаситени мастни киселини, може да доведе до верижни реакции и тъканни нарушения. Преди започване на прием на мастни киселини, както и преди рестриктивни диети за отслабване, е важно да се направи около 6 седмичен курс с антиоксиданти.

Преди прием на ненаситени мастни киселини може да се приложи антиоксидантна биохимична смес с минерални соли, за да се избегне отделянето на свободни радикали!

Транс мастни киселини. Те се получават при производството на маргарин. В хранителната промишленост при извличането на мазнини от растителните масла, те променят свойствата си в процеса на втвърдяване.

Транс мазнините са агресивни и оказват вредно влияние върху мастната обмяна и повишават риска от сърдечно-съдови болести. Във всички промишлено-произведени храни, сладкишите и шоколада има транс мастни киселини, затова е добре тези храни да се избягват.

Към първа част на статията!

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com