Връзката с бебето е тази силна привързаност, която се изгражда между родителите и детето. Тя кара родителите да изпитват силна любов, да защитават и да се грижат за бебето. Връзката с бебето е ги кара да стават посред нощ да го хранят когато е гладно и да правят всичко възможно да го успокоят когато плаче.

Учените все още изследват важността на връзката родител-дете. Силната връзка между родителите и децата е първия модел на детето за интимните взаимоотношения. Тя подкрепя усещането за сигурност и самоуважение у детето. Отговарянето на сигналите на бебето от родителите има важно значение за неговото социално и когнитивно развитие.

Връзката с родителите е от жизнено значение за бебето

Проучвания при новородени маймуни, които са имали майки-манекени, направени от мека материя и даващи им мляко, показват, че бебетата се социализират по-добре когато имат живи майки, които общуват с тях. Бебетата с майки-манекени също така са страдали от отчаяние. Учените предполагат, че липсата на връзка с майката при човешките бебета води до подобни резултати.

Потребностите на новороденото не свършват с удовлетворяване на физическите нужди. То има нужда от човешки контакт, приемане и обич. Според Уиникът бебето има нужда да чувства дъха, мириса, гласа на майката. Ако бъде оставено само за себе си, неговия свят се разпада. Това е период, в който се изгражда базисното чувство на сигурност и ако това не се случи, по-късно трудно се компенсира.

Новородените обикновено веднага се свързват с майката и бащата. За родителите понякога може да отнеме повече време. Някои родители усещат силна привързаност веднага или часове след раждането, докато на други им трябва повече време.

Свързването е процес, не се случва за минути и не е само в определен период след раждането. За много родителите, връзката се случва с ежедневните грижи за бебето. Това не е нещо за което родителите си дават сметка, докато например бебето се усмихне за първи път и се изпълвате с огромна любов и радост към него.

Как бебето се привързва

  • Докосването е езика на бебето и то реагира на контакта кожа в кожа. Контактът кожа в кожа действа успокояващо и за бебето и за родителя и осигурява здравословен растеж и развитие.
  • Очният контакт от близко разстояние е важен за пълноценното общуване.
  • Бебетата могат да следят с очите движещи се обекти.
  • Още от рано бебето се опитва да имитира израженията на лицето и жестовете на родителите.
  • Бебетата харесват човешкия глас и обичат да издават звуци в първите си опити да общуват. Те харесват да слушат гласа на мама и на тати, както и да им се описва какво се прави и какво се случва наоколо.

Втора част на статията

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com