Първа част на статията Връзката с бебето

Как се създава връзката

Свързването с бебето е най-приятната част от грижата за него. Може да започнете с носене на бебето на ръце и нежно люлеене. Ако бебето често се носи на ръце, прегръща и от двамата родители, то скоро започва да разпознава разликата между това кой го докосва. И двамата родители могат да имат контакт с бебето кожа в кожа по време на хранене, гушкане.

Бебетата, особено преждевременно родените или тези с медицински проблем, могат да отговорят добре на масаж. Важно е масажа да е нежен и да се информирате добре как се прави.

По време на кърмене и хранене също естествено се случва свързване. Бебетата реагират на мириса и докосването на техните майки, както и когато родителите отговарят на нуждите им.

След едно нормално, естествено раждане, бебето е будно и нащрек, затова се препоръчва веднага след раждането да има контакт с майката кожа в кожа и да се сложи на гърдата. Ако това не се случи веднага, не се тревожете, няма да се отрази на връзката ви с детето.

Родителите, които осиновяват бебе често се тревожат дали ще имат добра връзка с детето. Независимо от това, че не са биологичните родители, също толкова успешно може да се случи свързването между тях и бебето.

Свързване с бащата

В днешно време бащите прекарват повече време с техните бебета, отколкото в миналото. Въпреки че бащите копнеят за близък контакт с бебето, свързването се случва по различно време, т.к. нямат този ранен контакт с бебето както майката при кърменето.

За бащите е важно да знаят, че във връзката им с бебето, не трябва да са втора майка за него. Татковците споделят други, специални дейности с децата. Бащата може да се свързва с бебето като:

  • Участва при раждането
  • При хранене и смяна на пелените
  • Къпане на бебето
  • Четене или пеене на бебето
  • Имитиране на движенията на бебето
  • Имитиране на гукането и звуците на бебето
  • Носене на бебето в слинг/ергономична раница при ежедневни дейности
  • Позволяване на бебето да изследва лицето на таткото

Важно е за майката да има система за подкрепа и помощ, за да добие увереност в родителските си качества. Затова е добре бебето да е в стаята на майката в болницата. За да може майката да се възползва от емоционалната подкрепа на персона в първите дни и да придобие увереност.

В първите дни и месеци, грижата за бебето отнема цялото внимание и енергия, особено ако бебето е само на кърма. Свързването с бебето ще е по-лесно, ако не сте изтощени от домакинската работа вкъщи. Затова е добре да има хора, които да помагат в домакинството, бащата, бабата, приятели или роднини.

Фактори, които могат да попречат или да забавят привързването към бебето: хормоналните промени при майката, особено ако тя е в след родилна депресия. Ако майката е изтощена или има болки след тежко раждане. Ако има проблем с бебето и трябва да е под наблюдение.

Важно за майката и за родителите е да потърсят помощ, ако не могат да се справят с емоциите си или имат нужда от подкрепа за грижата за бебето.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com