Връщане на храна от бебето

През първите месеци, повечето бебета връщат по малко храна след хранене с кърма или адаптирано мляко. Връщането на храна от бебето е нормална реакция, не е признак за здравословен проблем. Не е нещо, за което родителите да се притесняват.

Хубаво е след хранене и при оригване на бебето на рамото на родителя, да се слага пелена, за да се запазят чисти дрехите.

Бебето не връща голямо количество мляко

Много родители се притесняват, че когато бебето връща храна, не се храни пълноценно или кърмата и млякото се прахосват. Но ако излеете една лъжица кърма или изкуствено мляко на плота, всъщност ще видите че ви изглежда повече като количество, отколкото всъщност е.

Обикновено количеството, което бебето връща не е много ако сравните това, което остава по дрехата ви или по пелената. Рядко бебето връща повече от една чаена лъжица мляко.

Каква е причината бебето да връща храна?

Когато се храни, заедно с млякото, бебето поглъща и въздух, който се натрупва в стомаха под млякото. При смилането на храната, стомахчето се свива и избутва нагоре въздуха, като така излиза и част от приетото мляко.

Има бебета, които се хранят по-лакомо и изпиват голямо количество мляко за много малко време. Ако стомахът се е претоварил, той връща част от изпитото мляко.

Също така е важно да не тръскате бебето след хранене, да не натискате стомахчето, т.к. отново може да се върне храна.

Какво да направите при връщане на храна от бебето?

  • По-често хранене. Бебетата имат по-малки стомахчета. Затова ако давате адаптирано мляко, предлагайте го по-често в по-малко количество.
  • Оригвайте бебето по време и след хранене. При хранене с адаптирано мляко след всеки 90мл е добре да оригвате бебето. При кърмените бебета оригване се прави след смяна на гърдата или когато бебето прави пауза от сукането.
  • Дръжте бебето по-изправено при хранене и 20-30 минути след хранене. Ако не можете да държите бебето на ръце след хранене, може да го носите в слинг. Тогава ръцете ви ще са свободни за други домакински дейности.
  • Поне половин час след хранене избягвайте да тръскате бебето, да го вдигате и спускате.
  • При хранене с адаптирано мляко, е важно дупката на биберона да не е твърде малка или пък твърде голяма. В единия случай бебето гълта повече въздух, а в другия пие млякото много бързо.

Връщането на мляко обикновено спира около шести-седми месец на бебето. Тогава то може да стои седнало и от гравитацията млякото се задържа в стомаха.

Връщането на мляко е повод за притеснение ако бебето не наддава на тегло, повръщането е често и на фонтан. Ако върнатата храна е зелена, ако е съпроводено с плач и болки в корема, както и ако бебето се дави и кашля при всяко хранене.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com