Вече обърнах внимание, колко е важен периода преди зачеването и първите години на детето, за да расте то здраво и да се развива пълноценно. Колко е важно менюто на детето да е разнообразно и да съдържа калорична храна с голяма енергийна стойност. Да е богато на повече въглехидрати и мазнини и по-малко протеини.

Храненето е в основата и на редица дефицити и здравословни проблеми при децата, като кожни обриви, алергии, проблеми с поведението, изоставане в растежа и развитието, непоносимост към храни, злоядство, чести инфекции и др. Освен генетичните предразположения, за развитието на всеки проблем е важна и средата в която живее детето, взаимоотношенията в семейството и храненето.

Много често се установява, че детето се храни недоимъчно на полезни вещества или консумира само еднотипна храна, големи количества от определени групи храни, като млечни продукти или въглехидрати. Ако се появи здравословен проблем, в основата на който е режима на хранене, често се стига до употреба на лекарства като стероиди, антихистамини и антибиотици, които потискат симптомите, но болестта се усложнява все повече и не се премахва причината.

Тези лекарства увреждат и чревната флора на храносмилателната система, което води до други усложнения като развитие на гъбични инфекции и киселинно PH. Това допълнително влошава храненето, тъй като гъбичките се хранят със захар, и затова при децата може да има повишено желание за сладки и тестени храни или отсъствие на апетит.

Честият прием на антибиотици уврежда и имунната система на детето и то става още по-податливо на инфекции. Затова е важно тези силни лекарства да се приемат само в крайни случаи. Много от тези състояния могат да се решат с природни методи и промяна в храненето, без да е нужно да се приемат токсични лекарства.

Например екземата може да се дължи на алергия към белтъка на адаптираното мляко или майчината кърма. Честите инфекции може да се дължат и на повишен прием на млечни продукти, които водят до повишено образуване на слуз в организма.

Друго нарушение е когато детето се храни много ограничено само с няколко храни и отказва да приема друга храна. Например храни се само с въглехидрати. Дори да няма изоставане в растежа и развитието, със сигурност има дефицити, които в последствие могат да се проявят като нарушена концентрация, проблеми с ученето, храносмилателни оплаквания като запек и др. Може да има и емоционални проблеми като капризност, избухливост, раздразнителност. Често се установява и нарушена чревна флора, наличие на патогенни бактерии и гъбични инфекции при тях. Това води и до нарушено усвояване на полезните вещества от храната.

Най-добрата профилактика на здравето е да осигурим на детето качествена храна, движение и каляване, среда на любов и грижа,  да го пазим от токсини и силни химически лекарства.

Автор: Мирослава Делчева-Пепелджийска, класически хомеопат

mira@miradelcheva.com