Всяко дете вдига температура от време на време. Температурата сама по себе си не е вредна за организма и има подкрепяща роля – показва, че тялото се бори с инфекция. Много родители се страхуват когато детето им вдига температура и не са сигурни кога състоянието е по-сериозно и има нужда да се потърси лекар.

Какво е температурата?

Високата температура се получава, когато вътрешния термостат на тялото повиши температурата над нормалните стойности. Термостатът на тялото се намира в хипоталамуса в мозъка. Нормалната телесна температура е около 37 градуса.

При повечето хора, температурата на тялото се променя в денонощието. Малко по-ниска е сутрин и малко по-висока вечер и може да варира когато децата тичат, играят и спортуват.

По време на настинка, инфекция, грип, хипоталамуса повишава телесната температура. Това е защитна реакция за борба с микробите и вирусите, тъй като високата температура не е комфортна за тях.

Кога има висока температура?

Важно е да се помни, че температурата само по себе си не е болест, а е симптом на друг проблем.

  • Инфекции – в повечето случаи температурата се повишава заради инфекция, за да се пребори тялото чрез стимулиране на естествените защитни сили.
  • Прекомерно обличане – бебетата, особено новородените могат да вдигнат температура, ако са много облечени и завити или ако е много топло времето. Те не могат все още да регулират добре телесната си температура както по-големите деца. Дори това да е причината, ако бебето има висока температура трябва да се прегледа от лекар, за да се изключи инфекция.
  • Ваксинации – след ваксинации често има леко повишаване на температурата.
  • Никнене на зъби – също може да предизвика повишаване на температурата, но обикновено не повече от 37.8.

Кога температурата е признак за по-сериозно състояние?

При здравите деца, не всяка температура е нужно да се лекува. Все пак температурата създава дискомфорт за децата и може да се влошат симптомите, както и да доведе до дехидратация. За да се прецени дали да се лекува детето, освен температурата е важно и общото състояние.

Децата с температура под 38,9 често нямат нужда от лекарства, освен ако температурата не води до дискомфорт. Изключение са бебета до 3 месеца, при които ако има ректална температура от 38 градуса или по-висока е нужно да се свържете с лекар. При бебетата температурата е по-опасна.

При деца между 3 месеца и 3 години с температура над 39 градуса, е нужно да се направи преглед при лекар. Ако детето е по-голямо се взима предвид активността и поведението. Като наблюдавате поведението, може да се ориентирате дали става въпрос за по-леко състояние или има нужда да се видите с лекаря.

Състоянието най-вероятно не е сериозно, ако детето играе, пие течности и се храни, будно е и се усмихва, има нормален цвят на кожата, изглежда добре когато температурата се понижи.

Не се тревожете, ако детето не иска да яде когато има температура. Това е нормално когато има инфекция с повишена температура. При деца, които приемат течности и имат нормално уриниране, ако не искат много храна не е притеснително.

Към втора част на статията!

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com