Всеки един хранителен режим има рискове за здравето, както и ползи, независимо дали е вегетариански или не. Най-честите разлики в различните вегетариански режими са:

  • Веган – консумират се само растителни храни, без млечни продукти, яйца или други животински продукти
  • Лакто-ово вегетариански – консумират се растителни храни, млечни продукти и яйца. Изключват се месо и риба.

Ако търсим най-здравословния режим на хранене, който да ни предпази от заболявания и да е предпоставка за добро здраве, трябва да заложим на вегетарианския режим. Знаем, че режим основан на много зеленчуци, плодове, сурови ядки, семена, бобови растения намалява риска от сърдечно-съдови болести и повечето видове рак. Това са най-значимите заболявания, които ни засягат днес.

Увеличаването на консумацията на продукти от животински произход в хранителния режим на населението, също се знае че води до по-голям риск от сърдечни заболявания и рак. Много проучвания показват, че вегетарианците страдат по-малко от рак и инфаркти, в сравнение с всеядните.

Ползите от вегетарианския режим на хранене са консумацията на повече растителни храни, богати на фибри и антиоксиданти. Както и по-малка консумация на наситени мазнини, които са рисков фактор за сърдечни болести и рак.

Дълголетието при хората е свързано с храненето с плодове и зеленчуци!

Има тясна връзка между консумацията на плодове и зеленчуци и ниската смъртност. Данни от 337 проучвания на Националния институт за ракови заболявания показват, че плодовете и зеленчуците предпазват от всички видове рак ако се консумират в достатъчно големи количества.

Суровите зеленчуци имат най-мощни противо-ракови свойства от всички храни. Бобовите растения имат допълнителни ползи срещу раковите заболявания на репродуктивната система.

Ползите на вегетарианския режим са хранене с изобилие на зеленчуци, плодове и бобови храни!

Тези ползи за добро здраве, могат да се прилагат и успешно при консумиране на малки количества животински продукти като месо и риба.

Вегетариански режим, който включва основно рафинирани зърнени продукти, преработени храни, бял ориз и паста е по-зле отколкото ако се консумира малко месо, риба или яйца, но се набляга на много плодове и зеленчуци. Вегетарианският режим е здравословен само когато включва много пресни, земеделски продукти.

Строгият вегетариански или вегански режим има някои недостатъци, които могат да се коригират с прием на допълнителни вещества. Това са недостиг на витамин Б12 и витамин Д. Ако се избягват животински продукти, трябва допълнително да се приема витамин Б12, който се набавя основно от тях.

Витамин Д също е в недостиг при много хора, тъй като се прекарва все повече време на закрито. Kогато сме навън се мажем със слънцезащитни масла, които блокират образуването на витамина.

Мит е, че вегетарианския режим е беден на протеини, желязо, калций и цинк. Ако той е пълноценен с много зелени зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни, ядки и семена няма да има липси.

Все пак заради по-големия риск от анемия при бебетата и малките деца, не се препоръчва да са изцяло на вегетариански режим.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, обучител по емоционално здраве mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com