Във форма след раждането

За възвръщане на формата след раждането се иска време и търпение. По време на бременността се натрупват допълнителни мазнини като енергиен запас за майката и бебето. Мускулите на корема след раждането се отпускат, появяват се болки в гърба.

През периода на бременността, теглото се е увеличавало девет месеца. След раждането трябват поне още девет месеца за намаляване на килограмите, без това да е вредно за здравето.

Всяка кърмеща майка има нужда от 500-600 допълнителни калории дневно. Това зависи от теглото преди бременността. Ако майката е била слаба преди и по време на бременност, може да има нужда от повече калории при кърмене, за да се избегне недохранване.

Ако майката е с наднормено тегло преди и по време на бременността, то ще има нужда от по-малко калории и натрупаните мазнини ще могат да се изразходят.

При кърмене метаболизма е по-засилен, затова тялото има нужда от 30% повече калории от обичайното. Дневният прием на калории трябва да е най-малко 2000, които се набавят от храни от основните хранителни групи. Количество по-малко от това, няма да е достатъчно за поддържане на добра енергия и здраве.

Безопасно връщане във форма след раждането

Целта ви след раждането е постепенно да свалите килограмите. Обикновено се сваля по един килограм на месец или малко повече ако сте била с наднормено тегло. Ако сте била много слаба, тогава е нормално да отслабвате с по-малко от един кг месечно.

Един час физическа активност дневно

Изберете подходяща физическа дейност, която да ви е приятна и да правите заедно с бебето. Най-лесно е да се разхождате заедно с бебето, докато го носите в слинг или в количка. Правете дълги разходки, най-малко по един час дневно.

Ако ходите бързо и носите бебето изгаряте 400 калории. Ако го правите всеки ден и ако намалите малко сладкото и вредната храна, ще изгаряте по около 450гр седмично. Ако правите упражнения, най-добре е да спортувате след кърмене. При тренировки носете подходящ сутиен с меки подложки.

Опасни ли са интензивните тренировки?

Активните тренировки могат да намалят количеството кърма, като тичането или аеробиката. Наблюдавайте ако започнете да тренирате няколко пъти седмично, дали кърмата намалява и изберете подходящ за вас вариант.

Възможно е и вкуса на кърмата да се промени след енергични тренировки. Затова се препоръчва първо да кърмите и после да тренирате. Един от най-подходящите спортове за кърмещи майки е плуването.

Следете напредъка си. Ако сваляте килограми, имате енергия, бебето наддава добре, кърмата ви не намалява, значи приема на калории е подходящ. Тогава можете да приемате по 500 допълнителни калории без да напълнявате.

Ако отслабвате с повече от 450гр седмично, то значи не приемате достатъчно храна. Ако пък сте активна и пълнеете, вероятно се храните с повече от нужното количество. Оптимален е приема на 2000 калории дневно, един час приятна физическа активност на ден и загуба на 1-2 кг месечно.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, натуропат и здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com