Ушните инфекции или възпаленията на средното ухо, са често срещани при децата и най-честата причина за изписване на антибиотик. Девет от десет деца развиват по една ушна инфекция годишно, но и много от тези деца развиват хроничен застой със събиране на течност в средното ухо, което може да доведе до загуба на слух и до поставяне на вентилационна тръбичка в ухото.

Ако бебетата пият течност от бутилка легнали по гръб, могат да вкарат мляко или сок в евстахиевите тръби и да допринесат за инфекция. Децата които са кърмени до 1 година имат по-малка честота на ушни инфекции.

Повечето ушни инфекции при децата са вирусни, не са бактериални. Голяма част от тях, независимо дали са вирусни или бактериални отшумяват сами без антибиотик. В много страни е прието при ушна инфекция да се дава антибиотик. В България антибиотиците често се дават без нужда, дори за незначителни заболявания. В някои европейски страни антибиотик се използва за лечение на ушни инфекции, само когато има упорито течение или болка, защото в над 85% от случаите инфекцията отшумява и без лечение.

В повечето случаи ушните инфекции се предизвикват от вируси, едно изследване показва че това важи за 75% от случаите. Употребата на антибиотик може да бъде ограничена само за сериозните и живото-застрашаващи инфекции. Все повече лекари и институции препоръчват да се дава антибиотик само когато симптомите не отшумяват до три дни и когато има висока температура, течение и постоянна болка.

При проучване на 168 деца с ушни инфекции и спазване на стриктен протокол, на децата които не са оздравели за обичайното време и са имали висока температура, силна отпадналост или съпътстващи бактериални инфекции е назначен антибиотик. Това са били само десет деца или 6 % от 168 деца. При всички деца не са наблюдавани усложнения като менингит, мастоидит или загуба на слуха.

Когато детето се храни здравословно бързо се възстановява от инфекции и по-рядко се разболява. При международно изследване с 3000 деца, се вижда че антибиотика не съкращава периода за излекуване. За предпазването от ушни инфекции най-важно е дългото кърмене.

При проучване в Холандия на 53 педиатрични практики, половината деца с ушна инфекция са поставени на плацебо, а другата половина на лечение с антибиотик амоксицилин за 10 дни. Средната продължителност на високата температура е била три дни при децата на плацебо и два дни при децата с антибиотик. Симптомите са отшумели за осем дни при групата на лечение, а при групата на плацебо за девет дни.

Ушните инфекции в ранна възраст са обикновено самоограничаващи се и обичайно нямат нужда от антибиотик. Обикновено първата ушна инфекция е вирусна. Ако се даде антибиотик се убиват полезните бактерии, така се развиват по-болестотворни щамове и е много вероятно следващата инфекция да е бактериална. Отново даванe на антибиотик и се слага началото на цикъл от инфекция след инфекция, честа употреба на антибиотици и увредена имунна функция.

В резултат на вредните ефекти и прекомерната употреба на антибиотици, Американската академия на семейните лекари и Американската академия по педиатрия, препоръчват да не се дава антибиотик веднага на децата с ушна инфекция, вместо това да се облекчи болката и антибиотик да се дава само в по-тежките случаи, когато след 2-3 дни няма подобрение. Освен това редица хомеопатични и природни средства могат да помогнат за овладяване на ушните инфекции в първите дни, и да се избегне употребата на антибиотик.

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com