Учене и игра при детето на 1-2 години

Какво научава детето след първата година?

През втората година на детето, то се превръща от бебе в малко дете. Първите треперещи стъпки стават уверено ходене. Детето е много повече в движение, така че е добре да сложите детски защити в дома, за да се избегне нараняване.

Децата на тази възраст все повече разбират езика и започват да говорят. На 12 месеца повечето деца казват първите си думи, правят жестове с ръце и посочват предмети.

През втората година на детето, речта бавно нараства през първите 6 месеца и бързо напредва през вторите 6 месеца. Речта се увеличава от няколко думи до 50 и повече думи. На 2г. повечето деца използват прости изречения с две думи и могат да изпълняват двустепенни команди (вдигни играчката и я донеси).

Разбирането на езика също се подобрява и детето разбира повече, отколкото може да изрази. Това може да е напрагящо за него и да доведе до изблици на тръшкане.

Подобрява се координацията между ръцете и очите и сръчността. Децата могат да изследват по-добре играчките и околната среда, тъй като имат по-добър контрол над пръстите и ръцете. Важно е да избирате подходящи за възрастта играчки и игри, които децата да усвоят добре, преди да преминат към по-сложни задачи.

Бебетата играят с играчките като ги тръскат, удрят, хвърлят. Малкото дете вече е наясно каква е функцията на предметите, затова може да подрежда кубчета, да слуша или говори по играчка-телефон, да бута кола-играчка. Започва и да се преструва, че прави нещо. Може да се преструва, че пие от празна чаша, да използва банана като телефон или да си представя, че конструктора е кола.

Емоциите по време на учене и игра при детето на 1-2 години

Много деца започват детска градина или си имат вече приятелчета за игра. Малките деца обичат да има други деца наоколо, но не очаквайте от тях да съдействат при игрите или да споделят с радост играчките си. По-добре е да имате достатъчно играчки за всички и да се намесите, когато не искат да споделят. По-големите деца могат да помагат при учене на малкото дете на споделяне и редуване в играта.

Тръшкането става обичайно между 1-2 години, затова очаквайте от време на време детето да е по-напрегнато. Ако виждате, че детето ще изпадне в пристъп на тръшкане, опитайте се да го разсеете с книжка или интересна играчка. Избягвайте детето да се преуморява или да е много гладно, особено при учене на нови неща. Тъй като това може да доведе до тръшкане.

Към втора част на сатията!

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com