Начинът, по който ще разбереш че си бременна е строго индивидуален. За повечето жени закъсняването на месечния цикъл е индикация.

Ако си направиш тест за бременност през първия ден от закъсняването на цикъла ти, съществува вероятност да даде фалшиво отрицателен резултат, затова ако имаш съмнения, че си бременна е добре да повториш теста и седмица по-късно.

Добре е дори и само при съмнения за бременност да спазваш здравословен модел на ежедневие през този период, докато получиш окончателен резултат.

Консултации

Добре е да си запазиш час за консултация възможно най-рано след като си получила положителен резултат от тест. Повечето лекари започват консултации след 8-ма седмица.

Термин

Нормалната бременност протича 40 седмици. Бебето се счита, че се е родило в термин, ако се роди между 3 седмици преди и 2 седмици след поставената дата.

Ако месечния ти цикъл е по-дълъг от 28 дни, по-вероятно е да се роди по-късно, ако месечния ти цикъл е по-къс – по-рано.

Най-точният метод за определяне на термина е измерването на плода чрез ултразвук между 8 и 12 седмица.

Витамини

Ако планирате да забременеете е добре да премате подходящи мултивитамини още в този период. Препоръчително е да си набавяте 400mcg фолиева киселина дневно. След зачеване е добре да увеличите приема на 600mcg дневен прием. Фолиевата киселина можа да намали сериозно риска от нежелани увреждания на плода.

Инфекции

Добре е по време на бременността да се изследва урина и вагинален секрет за наличие на инфекции. Те могат да предизвикат преждевременно раждане, затова е необходимо да бъдат овладени навреме. Гъбичните инфекции не са толкова опасни, за разлика от бактериалните такива.

Няколко неща, които да избягваш при планиране на бременност и при настъпила бременност:

  • Алкохол, цигари и тютюнев дим
  • Сурови меса и рибни продукти
  • Билкови добавки и чайове, някои са с много високи нива на кофеин.
  • Горещи бани и сауна
  • Едри хищни риби, които може да съдържат високи нива на живак
  • Маслени бои и химикали от почистващи препарати.
  • Лекарства, които не са предписани или съгласувани с твоя гинеколог.
  • Непастьоризирано мляко, сирена и други млечни продукти
  • Излишни медицински процедури, особено рентген

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com