Едно от най-прекасните неща на света е безусловната привързаност на бебето към вас, но с неговото порастване идва и моментът, в който трябва да го оставяте само, за да отидете на работа, да свършите някоя задача или просто да прекарате малко време с приятели.

За всички деца този период е труден за адаптация към новата обстановка, но при някои е по-тежък и може да предизвика тревожност или чувство на страх от изоставяне.

Около шестия месец бебето започва да осъзнава, че то и вие сте отделни хора и че може да го оставяте да е далеч от вас. В този период бебетата вече са развили осезаемост за заобикалящата ги среда и могат да усещат, че нещо или някой липсва.

С растежа детето изпитва силен инстинкт за независимост, но в същото време се нуждае от вашето постоянно присъствие и подкрепа. Затова се получава период в който детето изпитва тревожност, че когато ви няма около него е изоставено.

Все още няма окончателни заключения защо някои деца преминават през тази фаза леко и без проблеми, и защо при някои това е много тежък период на адаптация свързан с тревожност и прояви на раздразнение или дори агресия.

Тревожността породена от изоставяне е най-забележима между 10 и 18 месец и обичайно преминава около втория рожден ден на вашето дете. Около третата година децата вече са надраснали това чувство и приемат по-спокойно периодите, в които сте разделени.

Ето няколко идеи, които може да помогнат на детето ви да се адаптира към тази нова за него ситуация.

Казвайте чао на излизане

Родителите обикновено се страхуват от момента на раздяла с детето, тъй като то може да плаче или дори да премине през гневен изблик и затова погрешно смятат, че ако се измъкнат незабелязано, без детето да ги види, ще бъде по-лесно.

Макар да ви спестява да видите сълзите на детето си, това може да задълбочи чувството на тревожност у детето и не се препоръчва. В неговото съзнание вие изчезвате без причина и това може да породи у него страх и като резултат, то да започне да ви следи непрекъснато, за да не изчезнете пак.

Това се отнася и за раздялата преди сън. Не пропускайте да казвате чао.

ВТОРА ЧАСТ

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com