Страхът и тръшкането при отделяне от родителите са често срещани при малките деца. Около първата годинка на детето се развива тревога при отделяне, когато родителя иска да остави детето с някой друг. Това е нормална част от развитието на детето, но може да е предизвикателство за семейството.

Как се развива страха от отделяне? Повечето бебета се адаптират лесно към други хора. Обикновено родителите се тревожат повече, когато оставят бебето на някой друг да го гледа. Докато потребностите им се посрещат бебетата до 6 месеца лесно свикват с други хора. Между 4 и 7 месец бебета развиват усещане за предметите и тяхната неизменност и се учат, че нещата и хората съществуват дори да не ги виждат в момента. Тогава бебета започват да си играят с предметите, като ги пускат от високо и очакват някой възрастен да им ги подава отново и отново.

По същия начин те научават, че има мама и тати, и когато не ги виждат, значи ги няма. Бебетата все още не разбират концепцията за време, така че те не знаят дали и кога ще се върнете. Дали родителя е в другата стая или в офиса, за тях е едно и също. Вас ви няма и бебето ще направи всичко възможно да не се случи отново.

Когато децата са на 8 месеца до 1 година те стават все по-независими, но и по-несигурни когато са отделени от родителя. Тогава се развива в пълна степен тревогата при отделяне и детето се разстройва, когато родителя трябва да отиде някъде. Независимо дали трябва да отидете в другата стая, да го оставите вечерта някой да го гледа или да го заведете на детска градина, детето плаче, вкопчва се в родителя и отказва някой друг да се грижи за него.

Някои деца могат да изпитват страх при отделяне по-късно, между 18 месеца и 2,5 години. При други деца може никога да не се прояви. За някои деца стреса и промени в семейството, могат да предизвикат тревога при отделяне, като смяна на детегледачката или нов човек който се грижи за детето, раждане на ново дете в семейството, смяна на жилището, или напрежение вкъщи.

Колко дълго продължава страха от отделяне? Зависи от детето и подхода на родителите. При някои деца, в зависимост от темперамента им може да продължи до предучилищна възраст. Ако се появи изведнъж при по-голямо дете, това е индикация за друг подлежащ проблем в училище или у дома.

Не се опитвайте да избегнете пристъпите на тревожност, като се измъквате от вкъщи без детето да забележи, тъй като това води до още по-голяма тревога. Вместо това кажете, че излизате по любящ начин и бързо уверете детето кога се връщате, дори то да плаче или да се тръшка. Чрез установяване на повтарящ се модел на внимателно разделяне и щастливо събиране отново, детето постепенно придобива увереност.

Отделянето е предизвикателство и за родителя. От една страна може да изпитвате признателност, че детето е също толкова привързано към вас, колкото и вие към него. От друга страна може да се чувствате виновни, че отделяте време за себе си, че оставяте детето на друг човек да се грижи за него, или че отивате на работа. Или да сте претоварени от огромната нужда от внимание, която детето иска от вас. Имайте предвид, че нежеланието на детето да ви пусне, е добър знак за здравословна привързаност между вас. Постепенно детето ще се научи, че вие винаги се връщате след като сте излезли и че ще се чувства комфортно докато ви няма. Това ще позволи на детето постепенно да развие независимост.

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com