Ако загубим способност да изпитваме истински глад, това е предпоставка за затлъстяване. Когато приемаме често твърде калорична храна, се губи връзката между храненето и глада. Това важи и за децата. Ако често консумират повече калории от нужното, ще започнат да усещат дискомфорт ако стомаха им не е пълен с храна постоянно.

Храносмилателният им тракт трябва да работи постоянно, в момента в който е празен, се появява дискомфорт. Децата хранени по такъв начин, когато пораснат ще са с наднормено тегло и ще са пристрастени към храната.

Ако няколко часа след хранене има симптоми като слабост, главоболие, умора, умствено изтощение, стомашни спазми и дискомфорт, това не е истински глад!

Тези оплаквания като стомашни спазми и присвиване, главоболие и умора са „токсичен глад“. Те се появяват само при хора, чийто режим на хранене е токсичен.

Това са симптоми на абстиненция от нездравословен режим на хранене, които погрешно се тълкуват като нужда от по-чест прием на храна. Непрекъснатото хранене спира дискомфорта. Организмът не може да се въздържа от вредните, токсични хранителни навици.

Когато хранителния режим е токсичен и благоприятстващ заболявания, организма се опитва да се справи с вредите като проявява симптоми на абстиненция. Това е опит за детоксикация от вредните, бедни на полезни вещества храни и изпитваме симптоми на токсичен глад.

Заради нездравословното хранене в клетките се натрупват повече отпадни вещества. Организмът се опитва да се възстанови, когато не е зает с храносмилане. Симптомите на токсичен глад, съответно водят до преяждане и порочен цикъл. Най-често те са главоболие, умора, гадене, слабост, умствено объркване, спазми на храносмилателния тракт, разтреперване и гърчове.

Истинският глад се усеща в шията и гърлото, там където се усеща жаждата!

Той е слабо усещане и когато сме гладни почти всяка храна ни се струва вкусна. Истинският глад не се усеща в главата или в корема. Когато изпитваме истински глад, способността за усещане на вкуса е повишена и храната ни се струва вкусна.

Истинският глад се случва в момента, в който организма е готов да отдели храносмилателни сокове и жлезите да освободят ензими за храносмилане. Като резултат има здравословно храносмилане, а не диспепсия (нарушено храносмилане). Ако се храним само когато сме гладни се предпазваме от наднормено тегло и заболявания, свързани с него.

Нашето тяло има прецизна система да подава сигнали колко точно да се храним, за да поддържаме идеално тегло. Ако се храним здравословно няма да усетим глад, докато хормоналните и неврологични сигнали не се включат.

Ако се придържаме към сигналите за истински глад, няма да натрупаме килограми. Натрупването на телесни мазнини идва от консумацията на повече храна, отколкото глада изисква. Спазването на диета не помага в такива случаи.

Единствено ако се консумират големи количества здравословни храни, богати на хранителни вещества, ще се загуби усещането за токсичен глад и ще се появи истинския глад. Успешна нагласа за контрол на теглото, е да не се храните, когато не сте гладни.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, обучител по емоционално здраве mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com