Техники на хранене с лъжица

Наслаждавайте се на процеса на хранене с лъжица

Храненето е общуване. Говорете на бебето за храната, разказвайте му какви храни му давате. Казвайте му „отвори уста“, придружено с отваряне на вашата уста. Бебето имитира вашето поведение и също ще отвори уста при хранене с лъжица. Ако то отваря уста, ако се радва, ако разтваря ръчички настрани, значи е готово за ядене.

Показвайте, че храната е вкусна

Покажете на бебето, че да се храниш е приятно. Бебетата имитират жестовете на възрастните. Хранете се пред бебето, като показвате че ви харесва. Сложете в устата си лъжица от пюрето и кажете например, „мммм, колко е вкусно това пюре“. Нека бебето да поиска да опита.

Изчакайте да отвори уста и тогава давайте лъжица

Когато бебето е гладно, отворете уста и му кажете, „хайде сега отвори уста“. Щом бебето отвори, пъхнете лъжицата веднага.

Разчитайте сигналите за засищане

Ако бебето затваря уста, стиска устни, извръща си главата, то показва, че се е заситило. Може да не е гладно, или да иска да си играе, да спи и др. Важно е да спрете храненето и да не го насилвате!

Някои бебета се хранят с желание с твърди храни на пет-шест месеца. Докато други имат интерес към тях чак към девет месеца или повече. Важно е да развиете здравословно отношение към храненето и храната.

Не давайте много храна вечер

Майките често получават съвет да дават зърнена каша вечер преди лягане, за да запълни стомаха и се намалят кърменията и храненето през нощта. Това може да създаде свръхапетит в ранна възраст и да доведе до затлъстяване по-късно.

Млякото, което детето приема е напълно достатъчно да задоволи хранителните нужди на бебето. Освен това бебето има нужда от различни форми на общуване, а не да се тъпче с храна.

Не е нужно да давате много храна преди лягане, за да не се буди бебето през нощта. Изследванията показват, че хранените с повече храна бебета не се будят по-рядко от тези, при които прехранването преди лягане не се случва.

Учете детето на самостоятелно хранене

Още от шестмесечна възраст бебетата започват да седят стабилно във високо столче и посягат да вземат храната пред тях. Някои бебета могат да отказват лъжицата и да искат да се хранят сами. Може да давате храни за хранене с пръсти, като намачкан банан. Храни, които детето да хваща в юмрук и да слага в устата.

На девет-десет месеца бебето може да хваща храната с палец и показалец и да си взима малки хапки. В началото трудно уцелва устата си и повече се цапа, но постепенно се научава.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com