Супер-храните са продукти, които съдържат по-голямо количество от полезни вещества, като протеини, мазнини, витамини и микроелементи. Те са особено полезни за набавяне на пълноценни протеини и мазнини при вегетариански и вегански начин на хранене. Супер-храните не могат да заменят обаче разнообразното и пълноценно хранене. Те могат да бъдат само добавка към храната.

При децата е уместно използването на някои супер-храни, като водорасли, пшеничен зародиш, коприва и други зелено-листни растения, берита – годжи бери, боровинки, арония и др. Но не всички супер-храни са подходящи за детския организъм, например маката, която съдържа фитохормони и повлиява хормоналния баланс, както и какаото което не се дава на малки деца, заради съдържанието на кофеин. Чията също е по-трудно смилаема за бебетата и може да дразни червата, както и да доведе до запек.

Уместно е включването в менюто на кокосово масло и мляко, както и авокадо, които са богати на полезни мазнини, а мазнините са много важни за детската възраст и децата имат по-голяма нужда от тях. Зелено-листните растения като спанак, кейл, коприва, лапад, киселец и др. и водораслите са богати на желязо, което също е важно за детската възраст, тъй като много от малките деца са в риск от развитието на анемия. Все пак водораслите са силно белтъчна храна и има риск да не се разградят напълно, затова не се препоръчват при бебета.

Различните видове семена също са полезни като сусам, тиквено семе, слънчоглед, конопено семе, но да се внимава за алергии към тях и да се използват в началото с повишено внимание, тъй като има риск от сериозни алергични реакции. Сусамовият тахан е много богат източник на калций. Конопените семена са богати на пълноценни протеини и мазнини и също има риск в бебешка възраст да не се усвоят добре и да дразнят червата.

Суровите смелени ядки като бадеми, орехи, кашу, лешници и ядкови млека също са много полезни, отново с внимание за алергични реакции. Като за по-добро усвояване е добре да се накисват предварително за няколко часа. Фъстъците и фъстъченото масло са силно алергенни храни и е добре да се избягват при малките деца.

Беритата – боровинки, малини, къпини, годжи-бери и аронията имат силни антиоксидантни свойства и са богати на витамини и минерали. Като цяло е добре да се внимава със супер-храните тъй като освен хранителни, те имат и лечебни свойства, особено във възрастта до 2 години много от тях не са подходящи за детето. Най-важното в тази възраст е приема на храни, богати на мазнини и въглехидрати, като плодове, зеленчуци, ядки, бобови растения, умерено количество зърнени и млечни продукти и малко количество протеини от животински продукти като месо и риба.

Статията подготви: Мирослава Делчева, класически хомеопат, член на управителния съвет на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com