Повръщане

Повръщането най-често е в резултат на гастроентерит, но може да е признак и на по-сериозни състояния. Важно е когато има повръщане, детето да се хидратира достатъчно. Децата до 2 г. не трябва да имат по-малко от 6 мокри памперса на ден. За да намали връщането на течности, е добре те да им се дават на малки количества през 10-15 минути.

Джинджифилът е добро средство срещу повръщане. Може да използва смес от анасон и джинджифил – 2 части тинктура от анасон и 1 част тинктура от джинджифил. 5-10 капки от разтвора се добавят към малко вода и се дава на всеки 10 минути.  Може да се използва и чай от брястUlmus fulva, по 1 ч.л. на всеки 5-10 минути. Докато не премине повръщането храненето трябва да е леко, с лесно смилаеми храни като супи и бульони.

Диария

Диарията също е често срещана при децата и може да доведе до тежка дехидратация. Трябва да се избягват храните с рафинирана захар, плодове като круши, праскови, сливи тъй като влошават диарията. Храните които са подходящи за консумация са банани, ябълково пюре, картофи, ориз, препечен хляб, овесени ядки. Ако диарията е хронична, неинфекциозна трябва да се мисли за алергии към храни. Премахването на храни алергени като пшеница, млечни, яйца, соя, царевица може значително да подобри състоянието.

Може да се използва неподсладено брашно от рожков, за да се подобри състоянието. Използва се ½ или 1 чаена лъж. рожков смесена с вода или добавена към ябълково пюре. Полезни са чая от листа от малина и къпина, който действа добре на стомашно-чревния тракт. Чаят от тях може да се дава по половин чаша на всеки 2-3 часа за остра диария.

Причината за диарията най-често са чревните инфекции. За предпазване е важно да се спазват хигиенни навици:

  • Да се мият често ръцете на детето, задължително след тоалетна и преди ядене,
    поддържайте висока хигиена на повърхностите в банята и WC помещенията,
  • Измивайте добре плодовете и зеленчуците на обилно течаща вода непосредствено преди даването им на детето,
  • Поддържайте високо ниво на чистота на кухненските прибори, съдове и повърхности,
    внимавайте при избора на месо и го гответе веднага след купуването му. То трябва да мине и през достатъчно висока температура и време на обработка.
  • Избягвайте да пиете вода от съмнителни източници,
  • Избягвайте консумацията на продукти, предлагани по улични сергии.
  • Не мийте приборите на домашния любимец в мивката, която използвате за вашите съдове.Местата за хранене и сън на домашния любимец следва да са настрани от местата за хранене и приготвяне на храната у дома. Чистотата на тези места следва да се поддържа изрядна редовно.

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com