Следродилна депресия

Чувствате ли се много тъжни, тревожни или претоварени откакто родихте? Имате ли проблеми със съня и храненето? Може би се чувствате като робот, който механично прави нещата или се побърквате ако някой доближи бебето ви.

Ако имате всички тези оплаквания или някои от тях, не сте сами, често се случва на родителите. Между 50% и 80% от майките, които раждат имат променливи настроения. Всяка една от осем майки развива по-сериозното състояние на следродилна депресия.

Тези усещания след раждането могат да са плашещи и объркващи за вас. Може да сте имали различни очаквания, че веднага ще усетите щастлива връзка с бебето. Може да се чувствате виновни, ако мислите че не се справяте.

Кои са признаците на следродилна депресия?

Как да различим променливите настроения от истинската депресия? Променливите настроения след раждане са обичайни, особено в първите две седмици. Разликата между тях и следродилната депресия е в продължителността от време и в тежестта на оплакванията.

Заради хормоналните промени след раждане, може да се чувствате много тъжни, да плачете, да те преуморени и объркани. Заедно с денонощните грижи за бебето, това е напълно достатъчно да доведе до честа смяна на настроението.

Тези смени в настроението обичайно изчезват няколко дни или седмици след раждането. Дори и да са плашещи, с достатъчно почивка и помощ от семейството, майките се чувстват все по-добре.

Но ако има силни емоции и умора, които не изчезват, може да става въпрос за следродилна депресия. Много родители изпитват и силна тревожност, която надхвърля това да си притеснен и нервен заради бебето.

Силната тревожност след раждане е също толкова често срещана, както и следродилната депресия. Може да има и двете състояние по едно и също време.

Може ли да има депресия преди раждането?

Въпреки, че говорим за следродилна депресия, много бременни могат да изпаднат в депресия и преди раждането. Името на това състояние е пренатална депресия и е подобно като симптоми на тази след раждане.

Симптоми при следродилна депресия

Оплакванията включват дълбока тъга, обърканост, липса на енергия и чувство на безнадеждност за бъдещето. Може да има изблици на гняв или всичко да ви дразни.

Друг признак за депресия са проблеми със съня. Въпреки, че майките е трудно да се наспиват с новородено бебе, при депресия може да има проблеми със заспиването и продължителността на съня. Може да се будите с чувство, че не сте мигнали и да нямате енергия и настроение през целия ден.

Продължение на статията!

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com