Нежната кожа на бебето трябва да бъде защитена от всички вредни фактори на околната среда – жега, студ, влага. Да държите бебето далеч от пряка слънчева светлина между 9ч и 17ч винаги е добра идея, но когато са взети необходимите предпазни мерки, сутрешното слънце при изгрев може да бъде много полезно за здравето вашето мъниче.

Това са някои от ползите, на които може да се радва вашето бебе:

1. Повече витамин Д

Това е едно от най-големите предимства, което бебето може да получи от подходяща слънчева светлина. Тялото ни се нуждае от витамин Д през целия ни живот и за да го създаде, са необходими поне 15 минути слънчеви лъчи на ден. Този основен витамин помага на тялото да абсорбира калция и така да заздрави костите и зъбите. Подпомага и имунната система.

2. По-добри нива на серотонин

Известно е, че слънчевата светлина увеличава производството на серотонин, когато бебетата са изложени на необходимото количество. Серотонин, често наричан „хормон на щастието“, повишава чувството на щастие и сигурност. По-ниските му нива могат да предизвикат гняв, проблеми с развитието или депресия. Той регулира съня, храносмилането и контролира депресията.

3. Повишени нива на инсулин

Когато бебето получава слънчева светлина от ранна детска възраст, това може, до известна степен, да помогне за предотвратяване на състояние като диабет. Въпреки че не го предотвратява напълно, съчетан с правилна диета и физически упражнения, слънчевата светлина може да е добър помощник, тъй като витамин Д подпомага управлението на здравословни нива на инсулин.

4. Здрава нервна система

Тялото ни се нуждае от витамин Д, за да има здрава нервна система още от ранно детство. Това много важно за качеството на живота, избягването на сериозни заболявани или хронични болки в бъдеще.

5. Подобрява съсирването на кръвта

При нараняване, ако в тялото ни има достъчно витамини Д и К, това помага на кръвта да се съсирва. Това е много важно на здравето на бебето, излагайки го на слънчева светлина ще му помогнете да поддържа добро кръвно налягане и добро кръвосъсирване.

6. Справя се с жълтеница или пожълтяване на кожата

Големият синтез на билирубин и неправилното функциониране на черния дроб са основните причини за пожълтяване на кожата при новороденото. Осигуряването на сутрешна слънчева светлина може да помогне ефективно да се овладее състоянието. Спектърът на синята светлина е полезен за намаляване нивата на билирубин в тялото на новороденото, както и предотвратява допълнителни усложнения.

7. По-високи нива на енергия

Когато новороденото е изложено на естествена слънчева светлина, това помага да се регулира производството на мелатонин. Нивата на мелатонин влияят на съня, което е много важно за новородените и малките деца. Излагането на слънце, особено в ранните часове на деня, помага на организма да произвежда повече от този хормон.

Вижте и Как да извлечем максимума от слънчевите бани

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com