Симптоми при следродилна депресия

Още симптоми при следродилна депресия може да видите в първата част на статията!

Симптоми при следродилна депресия са промени в апетита и храненето. На много нови родители изобщо не им се яде или преяждат с богати на въглехидрати закуски за енергия или успокоение. Кофеинът, захарта и други краткосрочни стимули могат да влошат нещата. Те могат да нарушат съня и да причинят срив на енергията многократно през деня.

При депресия може майката да се чувства раздразнена или недоверчива, когато някой се опитва да й помогне с бебето или с домакинската работа. Чувствата на вина, срам, обвиненията към себе си, могат да я накарат да мисли, че не заслужава помощ. Това още повече влошава нещата.

Защо майката трябва да постави здравето си на първо място, когато има толкова много задачи?

Здравето на майката е абсолютно необходимо за да е здраво бебето, да расте и да се развива. Както и за цялостното благополучие на семейството. Майката заслужава да е здрава и щастлива когато се грижи за бебето си.

Ако се чувствате виновни, за това че сте в депресия, добре е да сте по-състрадателни към себе си, както ако беше болен някой ваш близък. Да бъдеш родител не означава да заровиш своите нужди и да се грижиш за всички останали. Родителството е непрекъснат процес на даване и получаване. Това, че може да се нуждаете от помощ, не ви прави слаби.

Може ли да има следродилна депресия не само при първо раждане?

Следродилна депресия може да се развие след всяко едно раждане, независимо кое е поред. Всяко ново дете в семейството може да доведе до интензивни промени и преживявания. Ако ви е трудно да се справите, знайте че много други родители се чувстват по същия начин.

Депресия може да се развитие и при родители, които осиновяват дете. Защото появата на детето води до силни емоции и нова рутина в семейството. Да се грижиш за дете е предизвикателство, независимо дали е осиновено или родено в семейството. Също така понякога процедурите по осиновяване са доста стресиращи и родителите са много изтощени в момента, в който най-накрая вземат детето.

Какво е лечението при следродилна депресия?

Важно е да говорите с близките си как се чувствате и да потърсите квалифицирана помощ. Ако не се чувствате добре, не го приемайте като нормална част от родителството, а потърсете подкрепа.

Лечението на депресията може да е свързано с психотерапия, хомеопатия, медикаменти в по-тежките случаи. Могат да са полезни лека двигателна активност и релаксивни техники като йога и медитация.

Бащите също не са застраховани от депресия след появата на детето. Те също е важно да потърсят помощ навреме, за благополучието на цялото семейство.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com