Тази статия е за хора, които искат да се хранят здравословно навън. Това включва хранене по време на работа, обяд, както и хранене в заведения, ресторанти или места за бързо хранене. Ще разгледаме принципите на здравословното хранене и водещите съвети за хранене извън вкъщи.

Ако се храните здравословно и балансирано, да се поглезите понякога с хранене навън, най-вероятно няма да има голямо влияние за здравето ви. Но ако често се храните навън, е добре да помислите за по-здравословни избори, така че цялостната ви диета да остане балансирана и разнообразна, и да избегнете твърде много наситени мазнини, захар и сол.

Препоръките за здравословно хранене са следните:

 • Да имате поне 5 порции на ден с плодове и зеленчуци.
 • Да приемате пълно-зърнести въглехидрати, богати на фибри.
 • Избирайте ниско-маслени млечни продукти или алтернативи на млечните като ядкови млека. Избирайте продукти с малко мазнини и захар.
 • Разнообразие от източници на протеин като бобови, леща, яйца, диетично месо, риба.
 • Малки количества растителни мазнини като зехтин, орехово масло, масло от гроздови семки, масло от пореч и др.
 • Пийте много течности.
 • Храните богати на захар и мазнини като бонбони, сладкиши, кексове, пържени храни, снаксове, безалкохолни напитки не са ви нужни като източник на полезна храна и ако ги консумирате нека са рядко и в минимални количества.

Когато се храните навън мислете за тези препоръки и за съставките на храната. С малко предварително планиране, тези препоръки могат да ви помогнат да се храните по-здравословно.

Водещите съвети за хранене навън са:

Mислете за баланс на храните, избягвайте храни богати на мазнини, захари и сол, контролирайте порциите.

Помислете за баланс на храните:

 • Имайте предвид как всяко ястие се отразява на цялостния ви начин на хранене. Изберете по-лека вечеря като супа или салата ако сте имали голям обяд. Или ако знаете че на вечеря ще се храните навън, на обяд си вземете нещо малко и леко като домашен сандвич например.
 • Мислете за храненето като цяло. Ако си поръчвате предястие и десерт, то си поръчайте по-леко основно ястие като паста с размер на предястие и малко салата.
 • Опитайте се да балансирате храненето си, чрез избор на по-здравословни храни като диетично месо, ниско-маслени млечни, зеленчуци и плодове, пълно-зърнести храни или картофи с кожа. Може да изберете пиле или риба с много зеленчуци или салата. Ако ястието не включва зеленчуци, поръчайте си допълнително.
 • Проверете менюто предварително ако знаете къде ще ходите за обяд/вечеря, за да изберете здравословни опции.

Към втора част на статията!

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, обучител по емоционално здраве mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com