Вижте първа част на съветите за здравословно хранене извън дома!

Избягвайте храни с много мазнини, захар и сол

 • Бъдете съзнателни за съставките, богати на калории. Например салатите са здравословна опция, но ако имат много крутони, пържено или панирано месо, сирене или дресинг с много мазнини (салата Цезар, френски дресинг и др.) могат да са толкова калорични, както други предложения от менюто. Може да поискате дресинга и соса да са отделно, за да контролирате колко да сложите.
 • Избягвайте храни, които са пържени, панирани, сосове със сирена, сметана, тъй като са богати на наситени мазнини и калории. Вместо това избирайте храни, приготвени на пара, варени, задушени, печени, на грил, сосове и гарнитури с домати или други зеленчуци.
 • Тестените изделия както сладки и солени е добре да се ограничават, защото съдържат повече мазнини и въглехидрати.
 • Попитайте в ресторанта дали може да промените част от ястието и да замените компоненти. Струва си да се попита и често е възможно вместо чипс, пържени картофи, сос със сметана, да ги замените с печени картофи, салата, зеленчуци или варен ориз.
 • Може да изберете по-леки дресинги на основа на кисело мляко, балсамов оцет, лимонов сок. Както и за предпочитане са сосовете да са със зеленчуци, например пастата да е със доматен сос, вместо на сметанова основа.
 • За десерт избирайте плодове, кисело мляко, плодово сорбе. Ако решите да се поглезите с по-калоричен десерт правете го рядко и го споделете с компанията си.

Контролирайте размера на порциите:

Проучванията показват, че хората консумират повече храна и напитки, когато им се предлагат по-големи порции. Това може да доведе до приемане на повече калории от нужните за тялото и с времето до натрупване на килограми.

 • Много ресторанти сервират големи порции. Ако ресторанта предлага опцията да се вземе храната за вкъщи, изяжте част от нея – половината и другата половина вземете за следващо хранене.
 • Може да изберете и да си поръчате предястие като основно ястие – паста или ризото. Тези ястия са често напълно достатъчни и може да ги комбинирате с малка салата или зеленчуци.
 • Внимавайте с безплатните оферти или промоции за по-големи ястия или добавки към ястие. Това може да ви изглежда изгодно, тъй като спестявате пари, но по-големите порции и добавки като сирене, бекон, сметана, майонеза, чипс, хляб и др. увеличават калориите, които ще приемете.
 • Споделете храната си със семейството, приятелите за да намалите размера на порцията си. Ако искате да се поглезите с пица, споделете я и си вземете допълнително салата или зеленчуково ястие.
 • Ако се храните на крак в заведение за бързо хранене, изберете най-малката порция и си вземете като допълнение салата.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, обучител по емоционално здраве mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com