Съвети за добър сън на бебето

Как да обличаме новороденото бебе по време на сън?

Правилото за обличане на малкото бебе, е както бихме облекли себе си, плюс още един слой дрехи. Например да го завиете с одеало. Проверявайте ръцете и краката на бебето дали са студени. Ако са студени облечете го или го завийте.

Ако главата е потна и гореща, значи е облечено твърде много или в стаята където спи е по-топло.

Недоносените бебета, които са се родили под 3,6 кг трябва да се обличат още по-топло. Те нямат достатъчно натрупани подкожни мазнини.

Обличайте бебето с памучни дрехи, тъй като те поемат влагата и пропускат въздуха. Дрехите трябва да са достатъчно широки, за да може да се движи свободно, но не и прекалено големи. Крачетата по време на сън е хубаво да закрити в ританки или терлички.

Не използвайте дрехи с връзки или панделки, които се развързват, тъй като има риск от задушаване. Ако бебето спи при родителите, трябва да е по-леко облечено, за да не се претопли от телесната им топлина. Например с тънка пижамка. Ако спи самостоятелно, може да е с по-дебели дрешки.

Колко топла да е стаята за добър сън на бебето?

Важно е температурата в стаята на бебето да е постоянна. Недоносените бебета, които са се родили под 2,5кг, са особено чувствителни при промяна на температурата. За тях тя трябва да е постоянна, т.к. не могат добре да регулират телесната си температура.

Родените на термин бебета, над 3,6 кг, обичайно имат натрупани телесни мазнини и могат да регулират телесната си температура.  В първите седмици след раждането, бебетата са по-чувствителни към резки промени в температурата на стаята. Хубаво е тя да е постоянна около 20-21 градуса.

Важна е и влажността на въздуха в стаята. Оптималната влажност, която е подходяща е около 50%. Ако въздухът е много сух, може да се запуши носа на бебето и да се буди по-често нощем.

През зимата ако сте с парно и въздуха е много сух, може да използвате овлажнител за въздух, който да се постави близо до креватчето на бебето. Шумът на овлажнителя ако е тих, също помага за по-лесно заспиване.

Климатикът с горещ и сух въздух не спомага за добър сън на бебето. Задължително използвайте овлажнител.

Как да слагаме бебето да спи – по гръб или по корем?

Винаги слагайте бебето да спи по гръб. Така се намалява риска от поява на синдрома на внезапната детска смърт (СВДС). Бебетата, които спят по гръб се будят по-лесно и не заспиват толкова дълбоко, както ако са по корем. Това са защитни механизми срещу СВДС.

Ако при бебето няма противопоказани медицински причини, то може спокойно да спи по гръб. Освен ако има някакви дихателни проблеми, гастроезофагиален рефлукс, отделяне на храчки и др.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com